Turistboom truer Island

TURISME: Værdien af den islandske krone er den seneste tid steget over 20 pct. – det giver problemer. Enorm tilstrømning af turister har givet Islands økonomi kraftigt løft. Men nu kan turismen vokse sig for stor.

Gejsere, vulkaner og et landskab som er blevet populært via i TV-succesen ’Game of Thrones’ har gjort Island til et yndet rejsemål for turister fra hele verden.

De seneste år er turismen til sagaøen vokset med 20 pct. om året, skriver norske e24.no. Stigningen giver vækst denne sommer til hoteller, turoperatører og det lokale næringsliv. Men øgningen kan være et tveægget sværd.

Den internationale pengefond, IMF, og flere af Islands cheføkonomer forudser overophedning af Islands økonomi.

Island har tæt på 340.000 indbyggere – i år forventes over to millioner turister, viser nye tal fra Islands Turistråd og Islands Statistik.

Turisme har overhalet fiskeri som Islands største indtjener af fremmed valuta. I 2018 åbner Marriott hotel med ca. 250 værelser fra sit Edition-varemærke tæt på Reykjaviks kongrescenter og koncerthal, Harpa. Det bliver Islands første femstjernede hotel.

Reykjavik har i dag ca. 3.300 hotelværelser – om tre år forventes tallet at være 4.000. Bl.a. kommer der også et femstjernet hotel i nærheden af en af Islands største turistattraktioner, Blue Lagoon, der ligger tæt på Islands hovedlufthavn, Keflavik.