Antalya er en af Tyrkiets største turistdestinationer. Wikipedia-foto: Sharon Hahn Darlin.

Glemmer hurtigt: Tyrkiet bookes næsten som før

Tyrkiet, en af danskernes rejsefavoritter, kan også være et udfordrende rejsemål. Bookinger til den kommende højsæson forventes snart tilbage til normalen hos stor dansk rejsearrangør.

Der har igen været fokus på Tyrkiet. Sidst i januar da den dansk-svenske politiker og provokatør Rasmus Paludan afbrændte koranen tæt på den tyrkiske ambassade i Stockholm. Og meget værre i sidste måned, hvor Tyrkiet og Syrien blev ramt af voldsomme jordskælv.

De kostede skønsmæssigt 57.000 livet – heraf 50.000 i Tyrkiet. Jordskælvene i det sydøstlige Tyrkiet fandt sted cirka 800 kilometer fra en af landets største turistrejsemål, Antalya. Samme afstand er der til Tyrkiets største by, Istanbul.

Koranafbrændingen i Stockholm gav storpolitiske reaktioner i NATO-landet Tyrkiet, hvis præsident satte sig imod svensk optagelse i forsvarsalliancen.

Men koranafbrænding og jordskælv til trods, så bookes Tyrkiet næsten igen normalt. Det siger Jan Vendelbo, administrerende direktør for Spies, Danmarks største charterrejsearrangør. ”Vi så nedgang i bookingerne til Tyrkiet sidst i januar (efter koranafbrændingen, red.), men turisterne ”glemmer” hurtigt.

Vi er dog ikke helt tilbage på normalt niveau. Da vi gik ind i januar, var det cirka 35 procent efter det normale – men i de sidste otte uger er det løbende blevet bedre og nu vi cirka 10 procent efter “normalt niveau,” så snart er vi tilbage på normal efterspørgsel,” siger han til Standby.dk

Totalt var der i 2019, året før pandemien, 375.000 ankomster fra Danmark til Tyrkiet – turister, erhvervsrejsende, familiebesøg og så videre, viser de officielle tal.

Tyrkiet meget afhængig af turisme
Turisme er en stor indtægtskilde for Tyrkiet, der som andre lande også var hårdt ramt af pandemien. Siden kom den russiske invasion af Ukraine i februar sidste år. Den gav mange vestlige sanktioner mod Rusland, hvilket blandt andet medførte færre russiske turister i Vesteuropa. Også i Tyrkiet, hvor russerne havde været en stor kunde med op til fem millioner årlige ankomster til Tyrkiet.

Men generelt forventer Tyrkiet igen i år en god turistsæson, skriver CNN Travel. Sidste år brugte internationale turister 13 milliarder dollars, cirka 100 milliarder kroner, viser tal fra World Travel and Tourism Council.

Om status lige nu for Antalya, en af Tyrkiets primære turistdestinationer, citerer CNN en hotelejer for, at jordskælvene i første omgang fik bookingerne til at falde. Mange kunder ringede for at høre om tingenes tilstand efter jordskælvene. Da de fik at vide, at tilstanden var uforandret lød meldingen, at så kommer de som planlagt til sommer, lyder det.

Og en hotelejer fra Izmir siger, at selvfølgelig gav jordskælvene nogle aflysninger, ”men hovedparten af vores gæster skal nok komme,” siger han.

 

Relaterede artikler:

Hoteller i Antalya skal huse jordskælvsofre

Flyselskab får 416 danske charterflyvninger

Har ikke gæster til millioner af ledige hotelværelser