Antalya, en af Tyrkiets største feriebyer ved Middelhavet, er ikke ramt af jordskælvene. Nu kan byens ferielukkede hoteller bruges til indkvartering af jordskælvsofrene. Wikipediafoto: Xj2006.

Hoteller i Antalya skal huse jordskælvsofre

Den tyrkiske ferieby Antalya, der ikke er påvirket af de store jordskælv, kan huse jordskælvsofre i sine hoteller, siger Tyrkiets præsident. Over 15.000 er omkommet i Tyrkiet og Syrien.

De to store jordskælv i det sydøstlige Tyrkiet og nordlige Syrien skete natten til mandag – over 15.000 mennesker er foreløbig bekræftet døde, heraf mere end 12.000 i Tyrkiet, og over 53.000 er kommet til skade, skriver flere medier.

Mangel på rent drikkevand og husly, risikerer at forværre katastrofen.

Det første jordskælv skete i mandags klokken 04.19 lokal tid (02.19 dansk tid). Epicenteret var ved den tyrkiske millionby Gaziantep. Over 11.000 bygninger er skønsmæssigt styrtet sammen som følge af jordskælvene, skriver DR.dk

For at skaffe tag over hovedet til mange tusinde jordskælvsofre, ønsker Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, at de for eksempel kan indkvarteres i den store ferieby Antalya, der ligger cirka 800 kilometer fra jordskælvszonen. Antalya er ikke berørt af jordskælvene og har mange hoteller, der er sæsonlukket forud for sommersæsonen, så her kan jordskælvsofre midlertidigt indkvarteres.

Nødhjælp fra over 70 lande
Præsident Erdogan siger ifølge nyhedsbureauet Reuters, at Tyrkiet har indført en nødretstilstand i de berørte provinser for at smidiggøre redningsarbejdet.

Ifølge præsidenten modtager Tyrkiet nu nødhjælp fra over 70 lande. Danmark har sendt en operativ koordinationsenhed til Tyrkiet for at hjælpe med redningsarbejdet. Enheden består af medlemmer fra Danmark, Sverige og Finland og ledes af Beredskabsstyrelsen, oplyser Udenrigsministeriet.

Teamet skal være med at til hjælpe med EU’s samlede humanitære indsats i kriseområdet. Det tekniske team (TAST, Technical Assistance and Support Team) er en højt specialiseret enhed, der bidrager til at sikre kommunikations- og forsyningslinjer, så nødhjælp kan komme frem.

Udenrigsministeriet har efter jordskælvene opdateret sin rejsevejledning for Tyrkiet. Her står der blandt andet: ”Et voldsomt jordskælv har ramt i det sydøstlige Tyrkiet nær byerne Gaziantep og Osmaniye tæt på grænsen til Syrien.

Hvis du opholder dig i regionen, så hold dig opdateret om den aktuelle sikkerhedssituation via medierne, dit rejsebureau eller hotel. Følg altid de lokale myndigheders anvisninger. Kontakt dine pårørende og lad dem vide, at du er i god behold,” skriver UM.

 

Relaterede artikler:

Ny chef for Borgerservice i Udenrigsministeriet

Jordskælv forsinkede dansk charterfly