Der var også sidste år rekord i overnatninger i Danmark fra danske og udenlandske turister. Dansk turisme omsætter for over 128 milliarder kroner om året og er med til at skabe 161.000 danske arbejdspladser, siger analyse. Her arkivfoto fra Præstø Havn, pressefoto Thomas Rousing, VisitDenmark.

Turister i Danmark sætter igen overnatningsrekord

Kyst- og naturturismen er største forretningsområde i dansk turisme, hvor storbyturismen er i vækst. Det viser helt ny årlig statusanalyse af turismens udvikling og konkurrenceevne.

2018 blev femte rekordår i træk i dansk turisme målt på overnatninger – i alt 53,9 millioner, hvoraf de 27,6 millioner kom fra udenlandske turister med tyskerne som klart største leverandør.

Tallene for sidste år kendes endnu ikke, men i 2017 skabte dansk turisme en omsætning på 128 milliarder og stod direkte og indirekte bag 161.000 danske arbejdspladser – der ikke kan eksporteres.

Klik for stort format. Danmarks nye erhvervsminister, Simon Kollerup, glæder sig over udviklingen i dansk turisme. Pressefoto fra Erhvervsministeriet: Keld Navntoft.

Det viser noget af den årlige statusanalyse af turismens udvikling og konkurrenceevne, der netop er offentliggjort. Danmarks nye erhvervsminister, Simon Kollerup, siger i en kommentar:

”Jeg er glad for, at dansk turisme trives. Turismen har en stor betydning i Danmark – både økonomisk og ved at vores gæster for eksempel efterspørger natur-, kultur- og madoplevelser, der også er med til at skabe gode lokalsamfund.”

Den årlige statusanalyse viser blandt andet, at kyst- og naturturismen er det største forretningsområde i dansk turisme med 38,2 millioner overnatninger i 2018, men at der de seneste ti år ikke mindst har været vækst i storbyturismen.

Væksten i kyst- og naturturismen er tiltaget siden 2013, men generelt er billedet, at væksten er markant mindre end hos vigtige konkurrenter som Holland, Tyskland og Sverige, lyder det i pressemeddelelsen.

Manglende investeringer må ikke blive en bremse
Erhvervsminister Simon Kollerup siger: ”Turismen er et vigtigt erhverv i Vandkantsdanmark. Vi skal derfor fortsat udvikle kyst- og naturturismen, så vi kan følge konkurrenterne, og så manglende investeringer ikke bliver en bremse for væksten.”

Kyst- og naturturismen i Danmark stod sidste år for de 38,2 millioner turismeovernatninger – svarende til 71 procent af alle turismeovernatninger i 2018. Antallet af overnatninger inden for kyst- og naturturismen er steget 11 procent fra 2008 til 2018, hedder det.

Storbyturismen i Danmark stod sidste år for 8,2 millioner overnatninger, mens og erhvervs- og mødeturismen havde 7,5 millioner overnatninger – det er henholdsvis 15 og 14 procent af overnatningerne fra danske som udenlandske turister sidste år i Danmark.

Antallet af overnatninger inden for storbyturismen er steget med 105 pct. fra 2008 til 2018, mens antallet af overnatninger inden for erhvervs- og mødeturismen er steget med 20 pct. i samme periode.

I omsætning tegner kyst- og naturturismen sig for 48 procent – 61,6 milliarder kroner – af den samlede turismeomsætning. Erhvervs- og mødeturismen står for 26 procent af omsætningen, i alt 33,5 milliarder kroner og storbyturismen for 26 procent af omsætningen, i alt 32,9 milliarder kroner, oplyser erhvervsministeriet.

Hver anden overnatning er fra udenlandsk turist
Udenlandske turister stod sidste år for 51 procent af det samlede antal registrerede overnatninger i Danmark. Antallet af udenlandske overnatninger i Danmark steg samlet 3,4 procent fra 2017 til 2018.

Antallet af overnatninger foretaget af udenlandske turister fra Europa steg 2,8 procent, og antallet af overnatninger foretaget af turister fra lande uden for Europa steg 9,6 procent.

Tyske turister stod for 57 procent af alle udenlandske overnatninger i Danmark i 2018, oplyser ministeriet.

Relaterede artikler:

Danmark vælges ikke på grund af bæredygtighed

Kampagne skal få turister væk fra København City

Forudser bedre dansk sommerturisme næste år