Turister må nøjes med kopier

Det gælder for eksempel for det inderste kammer i Tut Ank Amons grav i Egypten, som snart bliver lukket. Ifølge The Guardian siger chefarkæolog Zahi Hawass, som er generalsekretær i Egyptens øverste Råd for Oldtidslevn, at man i stedet vil opføre en tro kopi af gravkammeret, som så turisterne kan få lov til at besøge, skriver jp.dk.

 

Den berømte grav blev åbnet af arkæologen Howard Carter i 1922 efter at have ligget urørt i 3.300 år. Siden har sand, fugt, sko og berøringer slidt så meget på selve graven og de enestående vægmalerier, at man nu mener tiden er inde til at lukke det inderste kammer for at bevare det for eftertiden.

 

Noget tilsvarende skete i 1977, da den direkte adgang til den mystiske stensætning ’Stonehenge’ i England blev lukket for turisterne, og Påskeøen har lignende planer for at beskytte de store stenstatuer, der er ved at blive slidt ned af mange turistbesøg.

 

Noget helt andet er så, at man jo slet ikke behøver at tage til Egypten for at opleve en nøjagtig kopi af Tut Ank Amons gravkammer i Las Vegas Museum of Natural History er der allerede en tro kopi, som oprindeligt blev bygget til Hotel Luxor i spillebyen.

Skrevet af Flemming Juul