Grønlands nationale turistråd, Visit Greenland, lukker med udgangen af februar sit kontor i København. Arkivfoto fra Sisimiut: Aningaaq R. Carlsen for Visit Greenland.

Turistkontor lukker i Danmark

Til marts næste år lukker Visit Greenland sit repræsentationskontor i København. De fem stillinger skal flyttes til Nuuk eller nedlægges. Halvdelen af Grønlands landbaserede turister er fra Danmark.

Visit Greenlands bestyrelse vil samle alle medarbejdere og kompetencer på hovedkontoret i Nuuk. Dermed lukker turistkontoret på Strandgade i København med udgangen af marts næste år.

Grønlands nationale turistråd, der er 100 procent ejet af Grønlands Selvstyre, skriver til allersidst i en pressemeddelelse på sin hjemmeside om at ”Visit Greenland henter arbejdspladser hjem til Grønland,” om den kommende lukning af sit kontor i København.

Til den grønlandske avis Sermitsiaq siger Anne Nivíka Grødem, der tiltrådte i august som ny direktør for Visit Greenland i stedet for den fyrede Hjörtur Smarason: ”Det er et ønske om at skabe mere lokal forankring og øget fokus for at få opbygget kompetencerne lokalt (i Grønland, red.)”

I sidste normale rejseår, 2019, havde Grønland omkring 127.000 turismeovernatninger – det gennemsnitlige antal per gæst var 2,5 overnatninger, har Visit Greenland tidligere oplyst til Standby.dk

I 2019 havde Grønland cirka 104.000 turister, hvoraf omkring 46.000 var krydstogtsgæster. Af de 58.000 landbaserede turister, var omkring halvdelen fra Danmark.

Fem ansatte i København
Lige nu har Visit Greenland fem ansatte på kontoret i Danmark. De tre af stillingerne skal flyttes til Nuuk.

”De sidste to stillinger vil i en overgangsfase stadig være i Danmark, og der vil blive lagt en plan for, hvordan deres kompetencer skal opbygges her. Vi skal også bruge den næste tid til at finde ud af om de nuværende medarbejdere vil med til Nuuk,” siger Anne Nivíka Grødem.

Hvor lang tid det vil tage at opbygge kompetencer som indbefatter internationale relationer og administrative opgaver som dataindsamling og økonomi, ved direktøren ikke.

Der er i forvejen fem fastansatte på Visit Greenlands kontor i Nuuk. De tre ekstra stillinger i Nuuk skal ifølge Visit Greenland bidrage til en bedre udnyttelse af Grønlands geografiske placering, mellem fokusmarkederne i Norden og i Nordamerika.

Et ønske om øge organisationens forankring i Grønland
Beslutningen om at lukke kontoret i Danmark er taget af bestyrelsen i sidste måned på baggrund af interne og eksterne analyser, strategiske målsætninger, dialog med parterne, samt et ønske om øget fokus på organisationens forankring i Grønland, står der i pressemeddelelsen.

I den siger Visit Greenlands bestyrelsesformand, Anette Lings: “Verden står over for en transformation. Turismen i Grønland står overfor en transformation. Derfor er det helt naturligt at vi som nationalt turismeråd tilpasser os, så vi er værdiskabende for den samlede turismeudvikling i Grønland.

Med den nye organisationsstruktur og forankring i Grønland, kan vi i højere grad eksekvere på de behov som vores interessenter har identificeret, og de arbejdsopgaver og fokusområder som fremtiden kalder på,” siger bestyrelsesformanden.

Grønland var det sidste af de vestnordiske lande til at lukke sit turistkontor i København. Tidligere havde også Island og Færøerne egne turistkontorer i Danmark.

 

Relaterede artikler:

Visit Greenland klar med afløser for fyret direktør

Tættere samarbejde om grønlandsk turisme

Grønlandsk turisme kigger mod rekordår