USA er det land, der pengemæssigt er hårdest ramt af nedgangen af udebleven turisme under coronakrisen. Men mange små destinationer er ramt værre, fordi meget stor del af landets indtægter kommer fra turisme. Arkivfoto fra Florida: Henrik Baumgarten.

Turistlande mister milliarder under coronakrisen

I penge har USA, Spanien og Frankrig som turistlande mistet mest under coronakrisen. Målt i tab på rejsemålenes bruttonationalprodukt, er primært små lande hårdest ramt, viser ny analyse.

Tallene er enorme. USA tabte i de første ti måneder af sidste år 147 milliarder dollars på udebleven turismeomsætning som følge af coronakrisen. Herefter følger Spanien med et foreløbig anslået tab på 46 milliarder dollars og Frankrig med en nedgang på 42 milliarder.

Tabene dækker alt med direkte og indirekte relation til turisme fra flybilletter, hotelophold, shopping, billeje, restaurantbesøg og så videre.

Tallene, der endda kun dækker de første ti måneder af sidste år, kommer fra analysehjemmesiden Official-esta.com og bringes af Traveldailynews.com

I mistet omsætning fra reduceret turisme under coronakrisen topper USA, Spanien og Frankrig top 10-listen, i analysen. Herefter følger, stadig ifølge Official-esta.com, Thailand, Tyskland, Italien, Storbritannien, Australien, Japan og Hong Kong på 10. pladsen med et anslået tab på manglende turismeindtægter under de ti første måneder af 2020 på 24 milliarder dollars.

USA taber også på høje coronatal
USA topper som nævnt opgørelsen over lande med største tab under coronakrisen. USA har normalt omkring 80 millioner udenlandske turister om året, men mange blev væk sidste år på grund af lukkede grænser og fordi USA er landet med verdens højeste antal coronasmittede.

Spanien på andenpladsen havde i perioder sidste år åbne grænser for udenlandske turister, men langtfra nok til at undgå sit store tab.

Frankrig er under normale rejseår verdens mest besøgte destination med 89 millioner udenlandske turister, men mange af disse måtte også blive væk sidste år.

Små lande taber mest i bruttonationalprodukt
Store industrilande har mange andre bidragsydere til sit bruttonationalprodukt. Anderledes ser det ud for mindre rejsemål, der helt eller delvist har turisme som største indtægtskilde

Official-esta.com har i sin opgørelse listet de lande og rejsemål, der har tabt mest under coronakrisen i forhold til deres bruttonationalprodukt.

Listen toppes af Macao i Kina, der har 43 procent af sine primære indtægter fra turisme, herefter følger caribiske destinationer som Aruba, Turks and Caicos Islands og Antigua and Barbuda samt i Det Indiske Ocean øgruppen Maldiverne, der normalt har 31 procent af sine samlede indtægter fra turisterne.

De øvrige lande på denne top 10-liste er primært også i Caribien, nummer ti på listen er dog Seychellerne, der har 20 procent af sine samlede indtægter fra turismesektoren.

I en kommentar til tallene siger Jayne Forrester, direktør for International Development hos Official ESTA: ”2020 var et ekstremt vanskeligt år for rejse- og turismeindustrien, hvor mange lande lukkede deres grænser, ofte med kort varsel. Derfor har coronakrisen ramt hele branchen, fra flyselskaber til rejsebureauer, hoteller og så videre.

2021 tegner indtil videre til at blive et uforudsigeligt år, hvor vi lige nu har meget lidt kendskab til, hvornår vi igen kan rejse på ferie eller forretningsrejse. Vi må sætte vores lid til vaccinerne, der er på vej ud, og at vaccinationerne vil give os kontrollen tilbage med vores rejser og at rejsebranchen atter kommer i omdrejninger med al den omsætning og beskæftigelse, den betyder for så mange verden over,” siger Jayne Forrester.

Relaterede artikler:

”Vaccinepas er nøglen til genåbningen af Danmark”

Risikofirma kigger på risici ved rejser i år

Australien og New Zealand klar til fælles rejseboble