Hvide Sande dannede rammen om optagelserne til TV-serien af samme navn. Nu eksporteres serien og dermed scenerne fra Vestkysten til andre lande. PR-foto fra Ringkøbing-Skjern Kommune: Astrid Dalum.

TV-krimiserien Hvide Sande kommer ud i verden

TV-serien ”Hvide Sande” er solgt til europæiske lande, navnlig det vigtige tyske marked. Håbet er, at også seere i fjernere lande vil se serien om havnebyen mellem Ringkøbing Fjord og Vesterhavet.

Ifølge de nyeste tal ligger turismeforbruget i Ringkøbing-Skjern kommune på 3,8 milliarder kroner årligt. Det svarer til, at turisterne skaber over 4.200 arbejdspladser i Destination Vesterhavet, Varde og Ringkøbing-Skjern kommuner.

Med til at gøre denne del af den jyske vestkyst mere kendt, også i udlandet, er TV-krimiserien Hvide Sande. Det er relativt sjældent, at en TV-serie har navn efter en geografisk lokation, noget af det seneste i Danmark på den konto var ”Strisser på Samsø,” der blev sendt for over 20 år siden.

Men ”Hvide Sande” er blevet solgt til en række europæiske lande. Fredag i denne uge bliver det finnernes tur, når den finske modsvarighed til Danmarks Radio, TV-stationen YLE, sender første afsnit af TV 2’s serie, optaget i og opkaldt efter havnebyen i Ringkøbing-Skjern Kommune, skriver kommunen i en pressemeddelelse.

I Norge blev Hvide Sande også sendt på hovedkanalen, NRK. ”Vi er meget tilfredse med seertallene for Hvide Sande, de lå i top af alle serier under vores ”Spenningssommer” på NRKTV,” lyder tilbagemeldingen til Ringkøbing-Skjern kommune fra TV-stationens indkøbere.

Også i flere andre europæiske lande
I Sverige lagde TV-stationen TV4 hele serien ud på streamningtjenesten CMore, mens serien – under navnet Vit Sand – havde premiere på flow-TV hos TV4 i Sverige den 19. august.

Vigtigt for dansk turisme, og i særdeleshed Ringkøbing-Skjern, er at Hvide Sande også er købt til det tyske marked og skal vises på en af de største TV-stationer, NDR. Hvide Sande har lidt handling henlagt til Tyskland, der er Danmarks suverænt største leverandør af udenlandske turister.

I 2019, sidste normale rejseår før coronakrisen, havde tyske turister 16,8 millioner målbare overnatninger i Danmark. Der var 2,3 millioner norske overnatninger, 1,7 millioner svenske, fulgt af Holland med 1,4 millioner og Storbritannien på femtepladsen med 906.000 overnatninger i Danmark i 2019, viser tal fra VisitDenmark.

International eksponering af Hvide Sande
Kulturchef i Ringkøbing-Skjern Kommune, Per Høgh Sørensen, siger i pressemeddelelsen, at TV 2’s distributionsselskab er i forhandlinger med TV-stationer i en lang række fjerntliggende lande.

”Det er fantastisk, at Hvide Sande får international eksponering – og at vi gennem serien får sat spotlys på området. Det er en del af vores filmstrategi i Ringkøbing-Skjern Kommune,” siger Per Høgh Sørensen.

Desuden er erfaringen fra andre TV-krimiserier, blandt andet den svenske ”Wallander,” der foregår i Ystad, og ”Dicte,” der er henlagt til Aarhus, at turisterne lader sig inspirere til af destinationerne, oplyses det.

Op mod én million danskere så hvert af de otte afsnit af Hvide Sande på TV 2.

Relaterede artikler:

TV 2-serie rykker Hvide Sande op i første række

Danske Destinationer skal have ny formand

Åbner nyt dansk rejsebureau med fokus på grupper