Tyrkiet forventer at miste millioner af russiske turister til årets højsæson. Pressefoto fra The Land of Legends via Det Tyrkiske Kultur- og Turismekontor i Stockholm.

Tyrkiet mister millioner af russiske turister

Tyrkiet havde i år forventet syv millioner russiske turister, nu kommer der i bedste fald to millioner. Tyrkiske hotelejere jagter rejsearrangører fra andre lande, der vil overtage de ledige hotelsenge.

Russiske turister er ikke velkomne mange steder i den vestlige verden, hvor det også er svært for dem at komme til på grund af flyveforbud mellem Rusland og den vestlige verden.

Normale år tiltrækker Dubai, Egypten og Tyrkiet mange russiske – og ukrainske – turister. Men ikke i år som følge af den russiske invasion af Ukraine.

CNN skrev forleden, at Egypten, Tyrkiet og de Forenede Arabiske Emirater med blandt andet Dubai, under normale omstændigheder er tre af de mest populære rejsemål for turister fra Rusland og Ukraine.

Tyrkiet havde i år håbet at komme turistmæssigt på fode efter to år uden turister som følge af coronakrisen. Turismen i Tyrkiet stod i året før coronakrisen for en omsætning på næsten 250 milliarder kroner

“Rusland er vores vigtigste marked, fulgt af Ukraine på en tredje- eller fjerdeplads,” sagde formanden for den tyrkiske hoteldirektør, til CNN.

Sidste år var der over to millioner ukrainske turister i Tyrkiet, mens der kom 4,7 millioner turister fra Rusland.

Skal have fyldt tomme hotelsenge
Som opfølgning på de tyrkiske genvordigheder med manglende russiske turister i år, skriver den tyske hjemmeside FVW Travel Talk, at tyrkiske hoteller i hastig stigende grad kigger mod Vesteuropa for at få belagt de hotelværelser, russiske turister skulle have okkuperet i år.

Navnlig er tyrkerne interesseret i det tyske marked, der også er storleverandør af turister til Tyrkiet. Tyrkiske hoteller og rejsemål fortalte forleden om deres udfordringer på en hasteindkaldt konference ved Antalya med deltagelse af 350 tyske rejsebureauer, rejsearrangører og ikke mindst tyrkiske hoteller og hotelselskaber.

Mens Tyrkiet i år, før Rusland fik ideen om at overfalde Ukraine, ifølge officielle tyrkiske beregninger, havde håbet på syv millioner russiske turister i år – mod knap fem millioner sidste år – så ser det meget anderledes ud nu. Tyrkiet havde også i år forventet tre millioner ukrainske turister mod 2,1 millioner sidste år.

Men nu kan russiske flyselskaber ikke længere flyve til Tyrkiet med Airbus- eller Boeing-fly, af frygt for de bliver beslaglagt, og den russiske økonomi har det skidt som følge af de økonomiske sanktioner fra den civiliserede verden. Dermed har russerne færre penge at rejse på ferie for. Og i mange lande vil man hellere se russernes hæl end tå.

Tyrkiske flyselskaber flyver videre
Men tyrkiske flyselskaber som Turkish Airlines, Pegasus, Azur og Corendon flyver ufortrødent mellem Tyrkiet og Rusland. Dette til trods, så forventer den russiske sammenslutning af turoperatører, Atorus, at kun to millioner russere – mod de forventede syv millioner – i år vil rejse på ferie i Tyrkiet.

”Vi forventer, at de vestlige sanktioner mod Rusland vil vare i mange år, derfor må vi rette kundefokus mod de vestlige markeder,” siger en tyrkisk hotelanalytiker til den tyske hjemmeside.

Men der bliver en økonomisk udfordring, fordi russiske rejsearrangører angiveligt betaler mere for tyrkiske hotelværelser end eksempelvis de tyske rejsearrangører.

Sidste år var der 3,1 millioner tyske turister i Tyrkiet. Tysklands største rejsearrangør, TUI Group, forventer i år 1,5 millioner gæster til sine tyrkiske rejsemål, heraf skal én million til Antalya-regionen, mens resten fordeles i områderne med blandt andet Izmir, Bodrum og Dalaman.

Relaterede artikler:

Ukrainekrig rammer russisk turisme hårdt

Mangel på russiske turister giver milliardtab

Færre russiske turister presser rejsemarkeder

Ukraine-krig betyder aflyste Østersø-krydstogter