Destination Sønderjylland - kommunerne Haderslev, Sønderborg, Tønder og Aabenraa - har et godt turismeår. Arkivfoto fra Møgeltønder, Niclas Jessen for VisitDenmark.

Udenlandske gæster giver sønderjysk turismerekord

Destination Sønderjylland ”har haft et fantastisk år,” siger direktøren for destinationsselskabet. Han forventer, at årets Tour de France-besøg vil give nye turister, også fra flere mindre markeder.

”Det er slet ikke så tosset. Det har været et fantastisk år,” siger Karsten Justesen til Standby.dk – han er direktør for destinationsselskabet Destination Sønderjylland, der tæller kommunerne Haderslev, Sønderborg, Tønder og Aabenraa.

Danmarks Statistiks nyeste overnatningstal dækker oktober og viser, at Sønderjylland allerede efter årets 10 første måneder får sit bedste turistår nogensinde.

Med 4,6 millioner registrerede overnatninger, har Destination Sønderjylland allerede på nuværende tidspunkt overgået sidste års overnatningstal, der også var en rekord, oplyser destinationsselskabet.

I forhold til 2019, året før coronakrisen, havde Sønderjylland med udgangen af oktober opnået en stigning på 17 procent flere målbare kommercielle overnatninger – svarende til 679.000 flere. Dermed er Sønderjylland rykket en plads op på destinationslisten, så regionen nu er 4. største destination i Danmark målt i antal målbare overnatninger.

De udenlandske turister er tilbage
Det er især de udenlandske gæster der er vendt tilbage til Destination Sønderjylland der, med støtte fra Erhvervsfremmebestyrelsen, har kørt en storstilet kampagne for at ”tilbageerobre” de tyske og hollandske gæster.

De tyske overnatninger er steget 56 procent, svarende til 828.000 flere overnatninger, og de hollandske med 148 procent, cirka 80.000 ekstra overnatninger.

De foreløbig 4,6 millioner i år Destination Sønderjylland fordeler sig med 2,6 millioner udenlandske overnatninger (tyskerne udgjorde lige over halvdelen) en fremgang på 63 procent i forhold til sidste år, siger Karsten Justesen til Standby.dk

Der var to millioner danske overnatninger, en tilbagegang på 300.000, ”formentlig fordi danskerne igen kan rejse til udlandet. Men tallet er stadig højere end i 2019,” konstaterer Karsten Justesen.

Direktøren for Destination Sønderjylland siger om årsagerne til væksten:

”Det har været en kombination af mange ting; coronaen er væk, Tour de France kørte i Sønderjylland, hvilket gav en fuldstændig fantastisk eksponering – og vi fik ekstra midler fra Erhvervsfremmebestyrelsen til at fordoble vores markedsføring for at tilbageerobre vores tyske og hollandske marked. Vi har haft over tre millioner kroner.”

Touren gav mange pressebesøg
Karsten Justesen forventer meget fra Tour de France-eksponeringen de kommende år – Sønderborg var målby på den tredje og sidste etape i Danmark .

”Touren har givet os mange journalist-henvendelser fra markeder, vi ikke har så megen fokus på. Det er journalister fra Frankrig, Belgien, Italien, England, USA og så videre,” siger han og tilføjer:

”Nogle journalister har fokus på madoplevelser, andre på kultur og kulturarv, mens andre vil fortælle om vores kystområde. Vi gør, hvad vi kan, for at de kommer hjem med nogle gode historier.”

Glæder sig til åbning af nyt kæmperesort
Overnatningerne blandt turisterne i Sønderjylland har vist stigning på overnatningsformerne. Antallet af turister på hotel er steget 23 procent, væksten i feriehuse var 20 procent og 17 procent på campingpladser.

Og glæder destinationsdirektøren sig til slutningen af 2024 eller starten af 2025.

Her åbner nemlig det nye Nordborg Resort på Als som et af Danmarks største ferieresorts med i første omgang 440 feriehuse og et kæmpe vandland. Der forventes 200.000 årlige gæster.

 

Relaterede artikler:

Udenlandske tour-turister tog 240.000 overnatninger

Første spadestik til dansk ferieresort til milliardbeløb

Her er destinationsselskabernes største attraktioner