Vandlandområdet og de centrale bygninger ved Nordborg Resort, herudover vil resortet også have 440 ferie- og sommerhuse – masterplanen taler om op til 700. Illustration: Sønderborg Kommune/Nordborg Resort.

Første spadestik til dansk ferieresort til milliardbeløb

I 2024 åbner Nordborg Resort på Als som et af Danmarks største ferieresorts med i første omgang 440 feriehuse og et kæmpe vandland. Der forventes 200.000 årlige gæster.

Tirsdag i næste uge, den 17. maj, er det tid til første officielle spadestik til Nordborg Resort på Als, der står til at åbne i slutningen af 2024 som en af Sønderjyllands største turistattraktioner.

Resortet får med anslået 200.000 turister om året og 300 nye arbejdspladser stor betydning for regionens turisme, beskæftigelse og dermed økonomi.

Anlægsbudgettet er i første omgang sat til cirka 1,4 milliarder kroner for resortet. Det skal drives af Center Parcs Europe, som, ifølge projektbeskrivelsen, er den førende udbyder af familieferie i Europa.

For de mange penge får man blandt andet meget andet 440 feriehuse – fordelt på 90 enkelthuse med havudsigt samt 350 klyngehuse. Der kommer også Danmarks angiveligt største vandland, en centerbygning med butikker og restaurant samt en besøgsgård med mange dyr.

Nordborg Resort bliver en slags nabo til Universe Science Park, der er finansieret af Danfoss, som har hovedkvarter på Als. Det er lokale milliardærer, der står bag resortet. Linak Holding har 70 procent, Bitten og Mads Clausens Fond, Danfoss-familien, ejer resten. Både Linak og Danfoss har hovedkvarter på Als.

Lokalpatriotisme
Og at der er sønderjysk lokalpatriotisme i Nordborg Resortet ses også af, hvem der deltager ved sammenkomsten til det første spadestik. Det gør Bent Jensen, ejer af Linak, samt Peter Mads Clausen, formand for Bitten & Mads Clausen Fond, samt fondens direktør, Per Have.

Med er blandt andet også Olivier Garaïalde, koncernchef for operatøren, Center Parcs Europe, plus Niels Feerup, administrerende direktør siden 2017 for Nordborg Resort Development Company. Niels Feerup er kendt i rejsebranchen for sine år som direktør for Destination Bornholm, salgsdirektør for Lalandia, direktør for Club La Santa og administrerende direktør for BonBon-Land.

Rent teknisk står tre selskaber bag projektet. Nordborg Feriepark Holding A/S, hvor Linak Holding har 70 procent af aktiekapitalen, de resterende ejes af Bitten & Mads Clausens Fond.

Nordborg Resort Ejendomme A/S, ejes af Nordborg Feriepark. Selskabet ejer bygninger og grunde i resortet.

A/S 4. juni 2019, Sønderborg, ejes af Nordborg Feriepark A/S, skal forestå driften, som i praksis er overladt til Center Parcs Europe.

Center Parcs ejes af medejer af Legoland
Operatøren af Nordborg Resort, Center Parcs Europe, er en del af franske Groupe Pierre & Vacances Center Parcs, der er Europas største udlejer af feriehuse under navnene Center Parcs og Sunparks.

Center Parcs Europe driver i dag 28 feriecentre (26 Center Parcs og to Sunparks) i Tyskland, Holland, Belgien og Frankrig – og fra 2024 også i Danmark.

Selve Center Parcs Europe, der blev grundlagt i Holland tilbage i 1968, drives af den store franske turismeaktør Pierre & Vacances og ejes af Blackstone Group.

Den amerikanske kapitalfond Blackstone er mindretalsejer af blandt andet det britiske underholdningsimperium Merlin Entertainments. Merlin står for eksempel bag verdens ni Legoland. Bag verdens Legolande står primært pengetanken Kirkbi, der kontrolleres af Lego-familien, Kirk Kristiansen.

Relaterede artikler:

Dansk turistattraktion håber på hidtil bedste sæson

Klar med åbningsdato for nyt dansk Lalandia

Milliardær øger ejerandel i unik dansk ferieplatform

Rejsebureauejer skal have endnu et dansk badehotel

Stor europæisk aktør skal drive dansk milliard-resort