Færdigvaccinerede danskere kan rejse til store dele af verden, men mange lande har dog stadig omfattende indrejserestriktioner. Arkivfoto.

UM stopper med ugentlige rejsevejledninger

Som konsekvens af denne uges politiske aftale om nye rejsevejledninger, ophører UM’s COVID-19 baserede rejsevejledninger. Fremover afgør sikkerhedssituationen og ikke smittesituationen i et land farven.

Under corona-pandemien har Udenrigsministeriet hver fredag opdatereret rejsevejledningerne for EU- og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut.

Lande udenfor EU- og Schengen-området har, med enkelte undtagelser, været orange på grund af smittesituationen, og ikke-nødvendige rejser er blevet frarådet. Nu ophører de ugentlige opdateringer af rejsevejledningerne på baggrund af smitte.

Fra i dag, den 15. oktober, normaliseres Udenrigsministeriets rejsevejledninger, svarende til tiden før pandemien. Nu er det igen sikkerhedsrisikoen for den rejsende på rejsemålet, som bestemmer farven. Det drejer sig om sikkerhedsfaktorer som blandt andet risiko for krig, terror, politisk uro, naturkatastrofer, risiko for kidnapning og øvrige risici. Dermed har rejsevejledningens farver betydning for alle danske rejsende, uanset om de er færdigvaccineret eller ej. Det skriver UM i en pressemeddelelse.

Normaliseringen er et resultat af den politiske aftale, som regeringen og et bred flertal af folketingets partier indgik i tirsdags, 12. oktober, om markante lempelser og forenkling af rejserestriktionerne.

Stadig fire farvekategorier
Udenrigsministeriets rejsevejledninger opererer fortsat med fire farver, men nu baseret på sikkerhedssituationen i det pågældende land, ikke smitterisikoen på grund af corona.

Risikovurderingerne er Grøn: Vær opmærksom, Gul: Vær ekstra forsigtig, Orange: Alle ikke-nødvendige rejser frarådes og Rød: Alle rejser frarådes.

Der vil fortsat, uanset farve i rejsevejledningerne, for en række lande være COVID-19 indrejseregler/restriktioner. De fremgår af de danske ambassaders COVID-19 hjemmesider, oplyser Udenrigsministeriet.

Rejsevejledninger for 76 lande
Udenrigsministeriet har fra i dag, 15. oktober, rejsevejledninger for 76 lande.

For 21 af disse lande er der enten et direkte indrejseforbud for rejsende eller så skrappe indrejseregler, at en almindelig dansk rejsende ikke vil kunne holde ferie. I mange lande afhænger det dog af, om den rejsende er færdigvaccineret eller ej, understreger Udenrigsministeriet.

Som indrejsereglerne er lige nu, vil selv færdigvaccinerede danskere ikke kunne rejse på ferie til Argentina, Australien, Filippinerne, Indien, Indonesien, Israel, Japan, Kina, Myanmar, Palæstina, Sydkorea, Thailand (undtagen Phuket), USA og Vietnam.

Derudover kan ikke-vaccinerede danske rejsende ikke afholde en normal turistferie i for eksempel Canada, Finland, Island, Letland, Saudi Arabien, Singapore og Storbritannien.

Udenrigsministeriet har naturligvis ikke rejsevejledninger for alle verdens lande. Hvis man skal rejse til nogle af disse lande, kan man læse andre landes rejsevejledninger. Det er vigtigt at undersøge indrejsereglerne grundigt, da der mange steder fortsat er væsentlige begrænsninger. For visse lande, hvor Udenrigsministeriet ikke har en rejsevejledning, er det fortsat ikke muligt for den almindelige danske turistrejsende at holde ferie. Det gælder for eksempel for Bolivia, Honduras, Jamaica, New Zealand, Nicaragua og Venezuela.

Her er link til dagens pressemeddelelse fra Udenrigsministeriet med blandt andet videre link til de danske rejsevejledninger og andre praktiske informationer, klik her.

Relaterede artikler:

Danske rejsevejledninger normaliseres og forenkles

Over 100.000 danskere på efterårsferie i udlandet

UM på vej med ændringer i rejsevejledninger