USA er største oversøiske rejsemål for danskerne. Nu signalerer USA, at man vil genåbne for færdigvaccinerede EU-borgere fra starten af november. Arkivpressefoto fra SAS.

USA vil genåbne for færdigvaccinerede turister

Fra starten af november signalerer USA mulig genåbning for færdigvaccinerede erhvervsrejsende, turister og andre fra EU-landene. Kun halvdelen af USA’s befolkning er færdigvaccineret.

Efter at have haft sine grænser lukket siden marts sidste år i forbindelse med coronakrisen, planlægger USA nu omsider en genåbning for færdigvaccinerede turister fra blandt andet EU-landene.

Den velkomne nyhed, hvis den holder, kommer fra Det Hvide Hus’ coronakoordinator, Jeff Zients, der citeres af flere medier, blandt andet CNN og USA Today.

”Fra starten af november kan udenlandske turister flyve til USA, hvis de er færdigvaccineret og inden ombordstigningen i flyet til USA kan fremvise bevis herfor,” sagde Jeff Zients og tilføjede: “Vaccinationsmuligheden er netop nu det bedste våben i vores arsenal.”

Nyheden om den mulige genåbning til USA skal også være med til at forbedre forholdet mellem USA og EU-landene, blandt andet Danmark. EU-landene har længe været meget irriteret over, at EU har åbnet for færdigvaccinerede amerikanske turister, mens USA har fastholdt sine lukkede døre for færdigvaccinerede borgere, erhvervsfolk, turister og så videre fra EU.

Flere EU-lande er begyndt at kræve mere strikse indrejsevilkår fra amerikanske borgere, også i lyset af, at USA ikke har spredning af coronavirussen under samme kontrol som det er tilfældet i hovedparten af EU-landene.

Der er stor forskel på antallet af færdigvaccinerede i USA. Næsten 55 procent af amerikanerne er foreløbig færdigvaccineret. I nogle af de nordøstlige stater, er antallet af færdigvaccinerede på vej mod 70 procent, mens det i flere sydstater blot er omkring knap det halve antal, der er færdigvaccineret. Alle delstater har dog passeret 40 procent i færdigvaccinerede.

Canada genåbnede i starten af denne måned for, at færdigvaccinerede turister fra andre lande igen kan komme ind i Canada.

Glæde i rejsebranchen
Også rejsebranchen, herunder flyselskaber, hotelkæder og biludlejningsfirmaer, vil naturligvis modtage dagens nyhed med åbne arme. Såvel den amerikanske som den europæiske rejsebranche har lobbyet USA’s regering for en genåbning mellem de to store rejsemarkeder.

USA’s regering vil navnlig i forbindelse med genåbningen sætte fokus på tre områder: testning, kontaktopsporing og brug af mundbind, hvor det er krævet.

Rejsende til USA skal, færdigvaccineret eller ej, have taget en negativ coronatest senest tre dage før afgang. De amerikanske sundhedsmyndigheder, US Centers for Disease Control and Prevention, vil udstede retningslinjer for kontaktopsporing, som flyselskaberne skal indsamle fra rejsende til USA, herunder mobiltelefonnummer og e-mail.

”Dette vil gøre det muligt for CDC og andre sundhedsmyndigheder at spore indrejsende turister, hvis nogen er blevet smittet med coronavirus,” sagde Jeff Zients.

Under normale omstændigheder er USA største oversøiske rejseland for danskerne. I 2019, året før coronakrisen, havde USA 314.000 ankomster fra Danmark, der rejste som turister, erhvervsrejsende, studerende og så videre.

Relaterede artikler:

USA-ekspert tvivler på snarlig grænseåbning

Dansk Industri håber på snarlig åbning til USA

Canada genåbner for færdigvaccinerede turister