Europa har ikke, som for eksempel USA, store områder med tør ørkenluft, hvor fly kan parkeres. Derfor holder flyene typisk i de europæiske lufthavn. Her er der stor sammenstimling af KLM-fly i Amsterdams lufthavn. Foto: KLM.

Verdens lufthavne er blevet til flyparkeringspladser

Coronakrisen har skønsmæssigt tvangsparkeret over 15.000 af omkring 26.000 kommercielle fly verden over. Også i Europa står flyene og venter på bedre tider.

”I en normal marts har vi typisk mellem 175.000 og 180.000 daglige flyvninger. På ethvert tidspunkt gennem døgnet er der mellem 10.000 og 15.000 fly på vingerne verden over – nu ser vi kun én ud af tre flyvninger.”

Det siger talsmand Ian Petchenik fra hjemmesiden FlightRadar24.com, der viser verdens kommercielle flys position og meget mere, til britiske BBC.

Men hvor holder alle de tusindvis af parkerede fly. Det har BBC fået FlightRadar24 og andre eksperter til at kigge på.

Svaret er, siger eksperterne, et blandet billede der blandt andet afhænger af, hvor flyselskaberne har deres hovedlufthavne, hvilke flytyper de bruger og hvor der er teknikere der kan klare ”indpakningen” af flyene.

Hver indpakning af et fly kræver mange mandetimer, teknikerne skal følge flyfabrikkens udførlige instrukser – også så fly atter kan pakkes ud og komme i drift når der igen åbnes op. Hvordan flyene emballeres afhænger også af, hvor længe flyet forventes at skulle være opmagasineret.

Easyjet har 344 fly i 30 lufthavne
I Europa har nogle flyselskaber sat alle deres fly på jorden, mens nogle få er klar til for eksempel særflyvninger, hvis der stadig skal bringes statsborgere hjem fra navnlig andre verdensdele eller de bruges til at flyve som fragtfly med medicinske forsyninger og så videre.

Også i Københavns Lufthavn er der fyldt godt op, navnlig med SAS-fly. Her er der i alt omkring 80 fly parkeret.

Omvendt, skriver BBC, har Easyjet, Europas næststørste lavprisselskab, parkeret 344 Airbus-fly på 30 af de lufthavne, selskabet normalt flyver til.

I lufthavnen ved Frankfurt, der normalt er en af Europas travleste, står masser af fly stille parkeret på en af lufthavnens start- og landingsbaner. I alt har Lufthansa-gruppen parkeret 700 af sine 763 fly; det er fly fra selve Lufthansa samt familiemedlemmer som Austrian, Brussels Airlines, Eurowings og Swiss.

Og store British Airways har fundet plads til 40 af sine fly i lufthavnen i sydengelske Bournemouth – foruden sine to hovedlufthavnen, Heathrow og Gatwick.

Relaterede artikler:

Tusindvis af timer for at nedlukke et flyselskab

Pengeløse flyselskaber kan ikke tilbagebetale rejsebureauer

Lufthavne er omdannet til parkeringspladser