Vi rejser som det passer os, undtagen hvis det er farligt.

Af Ejvind Olesen

Forvirringen er betydelig omkring rejser til Myanmar, det tidligere Burma. Er det klogt nu, da oppositionsleder Aung Suu Kyi efter valget er løsladt. Er det farligt, er det moralsk og politisk korrekt, når en del danskere fortsat rejser til landet?

Nu lyder der vidt forskellige meldinger. Fra Venstre i Danmark, fra Udenrigsministeriet, fra menneskerettighedsgrupper og af alle – selvfølgelig EU.

Vi er vant til det. Helt tilbage fra midt i 90’erne af den danske Burma-komite, som hårdnakket påstod, at vi ved at rejse til Burma hjalp regeringen og ikke befolkningen. Det sagde EU også i 1998.
”Boycot Burma som rejsemål”. Det undlod flere danske rejsearrangører, hvilket førte til voldsomme protester mod bureauerne fra Burma-komiteens støttegrupper.

Nu ser det ud til, at der er lempelser på vej. Mest fordi Aung Suu Kyi selv har givet udtryk for, at en boycot ikke længere er det optimale for landet. Hun har faktisk siddet i husarrest i mere end 15 år, inden hun blev løsladt midt i november i år.

Venstres ordfører Michael Aastrup Jensen mener overraskende nok, at danske bureauer nu skal stoppe med at arrangere rejser til landet. Udenrigsminister Lene Espersen har hidtil stået for det synspunkt, at danskerne skal advares mod at rejse – ikke af sikkerhedsmæssige grunde – men af politiske og moralske.

Nu er hun ved at ændre opfattelse. ”Hvis Auun Suu Kyi selv har ændret sin mening om turisterne, vil vi naturligvis nøje genoverveje, siger Lene Espersen. Hun husker loyalt at tage EU med. Måske kunne vi godt selv have en mening om sagen.

Kort sagt: Danskerne skal nok selv bestemme, hvor de rejser hen, hvis det ikke er stemplet som farligt. Der var heller ingen, der blandede sig i, at Bravo Tours prisværdigt forsøgte at arrangere rejser til Nordkorea. Nu er forsøget droppet igen på grund af manglende efterspørgsel. Men bureauet bestemte selv.

Sådan bør det også være i fremtiden. Er du enig? Kommenter her på bloggen.

 

Skrevet af Ejvind Olesen