Med mulig tilgang af endnu tre østjyske kommuner kan VisitAarhus komme op på at dække i alt otte kommuner. Pressefoto: VisitAarhus.

VisitAarhus bliver næststørste destinationsselskab

Yderligere tre kommuner kan være på vej til VisitAarhus, som dermed vil dække otte kommuner. ”Vi forhandler og satser på, at aftalerne kommer hjem,” siger turistdirektør.

Mens VisitAarhus i dag er turismeorganisation for foreløbig selve Aarhus samt Destination Djursland (kommunerne Norddjurs og Syddjurs) og Silkeborg, tilslutter Skanderborg sig fra årsskiftet. Men også kommunerne Favrskov, Randers og Viborg kan være på vej ind i det gode selskab.

Det siger administrerende direktør for VisitAarhus, Pia Lange Christensen, til STANDBY.dk:

Direktør for VisitAarhus, Pia Lange Christensen, foran Aarhus Teater. Privatfoto.

”Vi forhandler med Randers, Viborg og Favrskov, men der er ikke skrevet under endnu og sagerne har ikke været behandlet i byrådene i de enkelte kommuner. Så det er stadig i sin vorden, men vi rykker og satser på, at aftalerne kommer hjem. Men intet er helt sikkert endnu.”

Kommer de tre nye kommuner med i VisitAarhus, vil det gøre VisitAarhus til Danmarks største destinationsselskab uden for hovedstadsområdet målt på både turismeomsætning og størrelse, siger Pia Lange Christensen.

650 millioner offentlige støttekroner
De enkelte kommuner og regioners destinationsselskaber – eller turistkontorer – har i denne tid fokus på at samle sig i større enheder.

Det sker på baggrund af Lov om Erhvervsfremme, der blev vedtaget i Folketinget i december sidste år. Loven skal strømline den kommunale turismefremmeindsats – og inden udgangen af næste år komprimere antallet af destinationsselskaber i Danmark fra de nuværende cirka 80 til 15-25 tværkommunale selskaber. Destinationsselskaberne modtager årligt cirka 650 millioner årlige kroner via Erhvervsministeriet.

Derfor er der masser af konsolidering i gang, hvor destinationsselskaber slår sig sammen eller hvor eksisterende selskaber tanker nye medlemmer.

”Vi kommer til at stå stærkere”
Til Jyllands-Posten siger Pia Lange Christensen: ”Vi kan gøre det bedre ved at samle kræfterne. Potentialet ligger i, at der er et meget bredere udvalg af produkter.”

Om de tre mulige nye kommunale medlemmer af VisitAarhus lyder det fra turistchefen:

”Ikke alene kommer vi til at spænde vidt geografisk, men vi kommer også til at stå stærkere ved at tilbyde storby, og – inden for en kort køretur – attraktioner, strand og outdoor-tilbud. I det nye system (med færre men større destinationsselskaber, red) er der ikke længere de opdelinger i kommunegrænser, som turisterne er hylende ligeglade med. Og det bliver en styrke.”

Ifølge Pia Lange Christensen finder Aarhus’ nabokommuner det attraktivt at komme med i Visitaarhus, som i flere år har haft held til at gøre Danmarks næststørste by mere kendt internationalt og øge antallet af overnatninger markant.

”Vi bliver landets største destinationsselskab uden for hovedstadsområdet målt på både turismeomsætning og størrelse,” siger Pia Lange Christensen.

Millioner af overnatninger
De otte kommuner, som fra 2020 kan blive en del af Visitaarhus, har ifølge VisitAarhus har årligt 4,1 millioner registrerede turismerelaterede overnatninger og en samlet turismeomsætning på 11,5 milliarder kroner.

Det svarer til ni procent af den samlede turismeomsætning i Danmark og 53 procent af turismeomsætningen i hele Region Midtjylland.

Der er i de otte kommuner, hvis Favrskov, Randers og Viborg også kommer ombord i VisitAarhus, i alt 14.800 turismeskabte årsværk svarende til 51 procent af de turismeskabte job i Region Midtjylland.

Relaterede artikler:

Brancheforening i dansk turisme bliver større

VisitAarhus parat til mere vokseværk

Mange bud på det nye destinations-Danmark