Vrede mod Danmark er snart glemt

Kofi Annan.

Kofi Annan.

TURISME: Denne uges nye stramninger mod flygtninge i Danmark giver tæv i internationale og sociale medier. Men, siger VisitDenmark, ’disse sager går hurtigt i glemmebogen’.

Et flertal i Folketinget strammede i denne uge igen vilkårene for flygtninge i Danmark. Det gav negative reaktioner i udlandet, bl.a. fra FNs tidligere generalsekretær og modtager af Nobels Fredspris, Kofi Annan:

”Stramningen står i skarp kontrast til Danmarks humanitære og sociale traditioner og fremhæver en bekymrende trend i europæisk politik,” siger han.

Den anerkendte britiske avis The Guardian bragte satiretegning af statsminister Lars Løkke Rasmussen i en nazi brunskjorte-uniform, hvor Lars Løkke siger: ”Det er en fornærmelse at sammenligne os med nazister.”

Ifølge CNN er det især udsigten til, at Danmark kan konfiskere flygtninges værdier, som har vakt ’traumatiske’ minder. Koblingen til nazisterne har været gennemgående i kritikken af den danske stramning, skriver TV2.dk og tirsdag omtalte avisen The Independent vedtagelse af loven med overskriften: “Danmark vedtager ‘nazi-lignende’ lov og tvinger flygtninge til at afgive kontanter og værdier.”

Den megen negative kritik af Danmark er også blevet noteret af VisitDenmark, hvis pressechef, Mikkel Thrane, i går sagde til standby.dk: ”Jeg har i dag været i kontakt med vores markedskontorer verden over – de siger, at i sager som disse, f.eks. Muhammed-tegningerne, kommer der en række meget kradse kommentarer på f.eks. VisitDenmarks Facebook-side. Men så forstummer de igen og betyder ikke noget over en længere periode for antallet af udenlandske ankomster til Danmark.”

I denne sag betyder det også noget, at lignende drøftelser om skærpelser også kører i andre lande i Europa, siger Mikkel Thrane.