Vrisne danskere skal bare klage

Ejvind Olesen.

WEEKENDKLUMME: Danskerne klager over deres ferierejse mere end nogensinde. Rejsebureauforeningens adm. direktør Lars Thykier siger, at det kan skyldes en lovændring med krav om oplysning til kunden om, hvor man kan klage, allerede når man skal købe. ”Det sætter vi stor pris på”, siger han.  Et godt råd: Fortæl bare kunden, at det kan være et elendigt produkt – og prøv at undgå at blive fyret!

Af Ejvind Olesen 

De er så flinke i Danmarks Rejsebureau Forening. De er parate til at gøre alt for kunderne. Jeg håber også, de er klar til at hjælpe deres egne medlemmer. Forbrugervældet er for længst trådt ind i Danmark i mange varianter. Senest den værste af dem alle med erstatning for flyforsinkelser.

Inspireret af EU forordning 161. Passagererne kan score kassen, mens producenter som flyselskaber og rejsearrangører kan gå fallit af samme grund.

Nu meddeler Rejse-Ankenævnet, at der har været flere klager end nogensinde.

Det understreger Rejsebureauforeningen. ”Det kan være fordi en ny lov siger, at forbrugerne skal have oplyst, hvilken instans de kan rette klager til allerede ved købet af ferien. I følge Lars Thykier: ”Som rejsebureau har vi et ansvar for det produkt, kunderne køber”, fortsætter han.

Den klassiske model, som jeg selv har oplevet, er Simon Spies Rejsers egen reklame ”Værelset (på Rhodos) er for dem, der absolut vil se denne verden inden den næste”. Så er der ikke så meget at rafle om.

Men tænk nu, hvis Merete i Spies butikken, da hun solgte rejsen havde sagt: ”Ja, det er bestemt ikke så godt, og vi er ikke spor stolte af det. Men vi er klar til at yde erstatning, hvis I ikke kan li` det. I kunne jo også vælge at gå over til Tjæreborgs bureau. Det ville jeg godt kunne forstå.” Simon og Mille Norring ville have kappedes om at komme først ned i salgslokalet for at fyre hende.

Eller ovre i Herning hos Bravo Tours, hvor den unge sælger er i gang med at forklare om en rejse til Afrika. ”Nu må I endelig ikke blive bange. Der er løver i området. De angriber især om natten. Hvis I og vores rejseleder overlever, ved han, hvor I kan klage næste dag.

Jeg synes I skal overveje om I ikke hellere vil til Gambia. Der er ingen vilde dyr, og jeg tror Spies har en sådan rejse. Glem nu ikke en forsikring, men den gælder ikke mod slangebid. God tur.”

Hos Profil Rejser er Mikkeline lige blevet ansat til at sælge krydstogter, og hun har som hun hør og bør læst Rejsebureauforeningens instruktioner.

”Jeg har så mange skibe I kan vælge imellem, men det er bestemt ikke lige godt alt sammen. Jeg har været på en studietur på et skib, hvor kabinen var så lille, at min lille datters legerum derhjemme er en suite ved siden af. Det kan også godt være, der udbryder Roskildesyge om bord. Men så fortæller vi, hvor I kan klage. Der skulle normalt være en læge ombord, men det kan man ikke altid regne med. Men hvis I køber denne tur, så ved vi, hvor I kan klage, hvis I overlever.”

Tilbage til virkeligheden. Jeg besøgte min fiskemand i det lokale fiskehus og sagde, at jeg gerne ville have tre rødspætter. Han så på mig, trak mig om bag disken og viste mig et udvalg: ”Se her de er magre, der er næsten ikke kød på, og de er gravide med en masse rogn. Dem vil jeg ikke sælge til dig. Kom igen i morgen.”

Ja, jeg kommer igen og igen. Det er service, der basker. Det er mere end man kan forlange af en sælger. Jeg tror du forstår mig Lars.

God weekend