Vulkan kan ikke beslutte sig

islandsk vulkanASKESKY: I weekenden hævede og senere sænkede Island risikoen for udbrud fra vulkanen Bardarbunga fra ”rød,” det højeste niveau til ”orange”, det næsthøjeste. Island udelukker dog ikke udbrud fra Bardarbunga, der kan skade luftfarten.

Hvorvidt udbrud Bardarbunga bliver farligt for luftfarten afhænger af flere faktorer. Opstår askesky, er det afgørende, hvor store dens askepartikler er, hvor højt skyen kommer op og i hvilken retning den blæses.

Ved udbruddet fra vulkanen Eyjafjallajokull i april 2010 blæste askeskyen mod Europa og medførte aflysning af ca. 100.000 flyvninger i en uges tid. Aflysningerne berørte skønsmæssigt 10 mio. flypassagerer.

BBC skrev søndag, at Islands Metrologiske Institut har målt tusindvis af rystelser omkring Bardarbunga, der ligger 300 km fra hovedstaden, Reykjavik.

Efter udbruddet fra Eyjafjallajokull i 2010 ændrede de europæiske luftfartsmyndigheder politik, så flyselskaber og myndigheder i deres hjemlande selv kunne bedømme, om de ville flyve i områder med mulig askesky.

Easyjet har om nogle arbejdet med at finde en ”askesky-radar.” Det blev til programmet AVOID, hvor Easyjet-fly kan se ca. 100 km frem, om der er en askesky.

Der var i weekenden også jordskælv ved Napa Valley i Californien og tæt ved Chiles hovedstad, Santiago. Der blev ikke rapporteret om dødsfald.