Whistleblower får en million dollars som tak

En nyansat britisk maskiningeniør, som anmeldte bevidst olieforurening fra krydstogtskibet Caribbean Princess i august 2013, har fået tildelt en million dollars af den bøde på 40 millioner dollars, som rederiet blev idømt.

Princess Cruises, der ejes af Carnival, blev officielt dømt af den amerikanske distriktsdommer Patricia A. Seitz i Miami sidste uge efter rederiet havde erkendt sig skyldig i bevidst forurening og forsøg på at skjule miseren.

Oliedumpningen kom frem i august 2013, da den nyansatte ingeniør på Caribbean Princess fortalte om det såkaldte ’magiske rør’, der blev benyttet til at slippe af med oliefyldte væsker ud for Englands kyst.

Han indsamlede beviser og tog fotografier af ’det magiske rør’, hvilket førte til uvarslet inspektion i England og siden i New York i september 2013.

USA’s justitsministerium konstaterede, at den samme trafik blev benyttet på fem Princess-skibe – Caribbean Princess, Star Princess, Grand Princess, Coral Princess og Golden Princess.

Bøden, der er den største af sin art, skal sende en stærk besked til hele krydstogtbranchen. En fjerdedel af bøden er afsat til at støtte lokale miljøinitiativer til beskyttelse af maritimt liv.

Sideløbende med bøden har den amerikanske domstol beordret, at 78 skibe fra andre af Carnivals brands, skal underkaste sig et fem-årigt miljøbeskyttelsesprogram. Det gælder for Holland America Line, Cunard Line, Seabourn Cruise Line og Costa Cruises.