Færre skader betyder færre udgifter for forsikringsselskaberne. Sidste år kom over 1.000 danskere så galt afsted på skiferien, at de skulle have hjælp fra alarmcentralen SOS International. Arkivpressefoto fra Airbus: Anthony Pecchi.

1.000 danske skiturister fik hjælp af alarmcentral

Sidste år hjalp SOS Internationals danske alarmcentral over 1.000 danskere, der kom til skade på skiferien. Aldersgruppen 50-59 år havde flest tilskadekomne. Næsten halvdelen er knæskader.

Udfordringen er, at mange er langt mere aktive på skiferier, end de er til hverdag, og det kan give skader, lyder meldingen fra alarmcentralen SOS International, der har hovedkontor på Frederiksberg. SOS International ejes af 11 af Nordens største forsikringsselskaber.

Og specielt én aldersgruppe kommer mest til skade. Knap hver fjerde – 23 procent – af de over 1.000 skadelidte, SOS International hjalp i sidste skisæson, var i aldersgruppen 50-59 år.

Aldersgrupperne med næstflest tilskadekomne, der fik brug for at kontakte alarmcentralen hos SOS sidste vintersæson, var henholdsvis de 10-19-årige og de 20-29-årige. Begge grupper stod hver for 20 procent af skaderne, oplyses det.

Skader kan ikke undgås – men forebygges
Tidligere skiinstruktør og i dag fysioterapeut hos SOS International, Oscar Lundström, siger i pressemeddelelsen:

”Alderen påvirker vores fysiske form. Mange faktorer, gør, at man har større risiko for at få en skade, når man er over 50 år. Normalt er man mere aktiv på en skiferie, end til daglig, og kroppen kan få lidt af et chok, når den udsættes for uvante belastninger i form af bevægelser og stillinger, men også fald.”

Når SOS International hjælper tilskadekomne skiløbere, gælder det ofte knæ- og skulderskader. Næsten halvdelen af skaderne er knæskader (45 procent), mens skuldeskader udgør cirka hver sjette skade (16 procent).

”Når vi begiver os ud på ski eller snowboard, sætter vi nogle andre muskelgrupper, led og sener i spil. På ski og snowboard får især knæene en udfordring, fordi de bliver vredet mere, end de er vant til i vores daglige liv. Derfor kan man have stor gavn af at begynde at træne sine led og muskler inden skiferien,” siger Oscar Lundström. Han  anbefaler at bevæge sig tre gange om ugen ved løb eller cykling.

SOS International har alarmcentraler i Danmark, Sverige, Norge og Finland med cirka 1.200 ansatte fordelt på 30 nationaliteter.

 

Relaterede artikler:

Erstatningskrav på flere hundredetusinde kroner

Manglende forsikring kan give skiturister bøder

Skirejsebureauer: Der er kommet lidt afventning