Hilton fejrer i år 100 års jubilæum – verdens næststørste hotelkæde har foreløbig 5.600 hoteller; i sommeren 2021 vender Hilton tilbage til København med dette 5-stjernede hotel ved Knippelsbro. PR-illustration.

100 år med Hilton

Verdens næststørste hotelkæde har foreløbig 5.600 hoteller verden over – og Hilton har været first mover på flere områder. Næste år åbner Hilton på Færøerne og i 2021 er kæden atter i København.

Den 31. maj regnes for at være den runde fødselsdag – og i forbindelse med jubilæet har Hilton været igennem arkiverne for at finde en række højdepunkter, store som små.

Klik for stort format: Hiltons første hotel udenfor USA blev Hilton Caribe i Puerto Rico; det åbnede i 1949 og ser sådan ud i dag. Det var blandt andet her drinken ”Pina Colada” blev opfundet. Foto: Hilton.

I dag har Hilton 5.600 hoteller og resorts med 913.000 værelser fordelt på 17 varemærker i 113 lande og territorier verden over.

Dermed er Hilton verdens næststørste hotelkæde, kun overgået af Marriott, der netop har passeret 7.000 hoteller verden over.

Det første Hilton-hotel åbnede tilbage i 1919, året efter afslutningen af Første Verdenskrig, da Conrad Hilton købte et beskedent hotel i den lille by Cisco i Texas.

”Conrad Hilton havde blandt andet den ide, at rejser kan være med til at gøre verden til et bedre sted,” siger Chris Nassetta, der i dag er koncernchef hos Hilton, og tilføjer: ”Den tankegang ligger stadig dybt i Hilton-koncernen, der gennem årene har haft tre milliarder gæster og beskæftiget ti millioner medarbejdere.”

Mens Hilton-koncernen i dag har de 5.600 hoteller verden over, er endnu flere på vej. Alene i år og næste år åbner Hilton i yderligere 20 lande og territorier, herunder Færøerne.

I alt er Hilton på vej med yderligere 2.300 hoteller de kommende år. Alene det seneste halve år har Hilton åbnet tre nye brands: Motto by Hilton, Signia Hilton og LXR.

En lang række højdepunkter
Conrad Hilton var i 1919 i Texas for at købe en bank. Det blev ikke til noget, så i stedet købte han det hotel i Cisco i Texas, hvor han boede under bankforhandlingerne, Mobley Hotel med 40 værelser. Hotellet blev navnlig benyttet af arbejdere i olieindustrien. Conrad Hilton døde i 1979 som 91-årig.

Klik for stort format. I anden halvdel af næste år åbner Hilton Garden Inn ved Torshavn med 131 værelser som Færøernes første Hilton-hotel. Hotellet er et samarbejde med Færøernes flyselskab, Atlantic Airways. Illustration: Hilton.

I forbindelse med 100 års jubilæet har Hilton samlet en række højdepunkter fra kædens historie – områder hvor Hilton har været first movers før begrebet blev opfundet.

1919: Conrad Hilton køber sit første hotel, the Mobley Hotel, i Cisco i Texas.

1925: Åbningen af det første hotel under selve Hilton-navnet, the Dallas Hilton. Det var før aircondition eksisterede, så der var ingen værelser bag hotellets mur mod vest, det sted hvor solen bagte mest om sommeren.

1927: The Waco Hilton, også i Texas, blev ifølge Hilton første hotel med indlagt løbende koldt vand og aircondition.

1930’erne var årtiet hvor Hilton indførte room service på sine hoteller.

1943: Hilton har allerede hoteller i Californien og da der også åbner Hilton-hoteller i New York bliver kæden den første med hoteller på både øst- og vestkysten af USA.

1947: Hilton blev først hotel til at installere TV i hotelværelserne – premieren var på Roosevelt Hilton i New York City.

1948: Første hotelkæde med centralt system til reservation af værelser på kædens hoteller.

1949: Hilton åbner sit første hotel udenfor selve USA, Caribe Hilton i Puerto Rico. I 1954 opfinder en bartender på hotellet, Ramón “Monchito” Marrero, drinken “Pina Colada.”

1950: Med stadig flere kvinder blandt gæsterne introducerede Hilton den første servicepakke, amenity kit, til kvinder – den bestod af sytøj med blandt andet nål og tråd samt nyttige telefonnumre i byen, i første omgang Chicago, til babysitters, gavebutikker og hvor man kunne få renset sin kjole.

1953: Første Hilton i Europa åbner i Madrid.

1957: Hilton-hotellet Waldorf Astoria i New York bliver første hotel med direkte telefon som gæsterne selv kan betjene fra deres værelser.

Verdens første lufthavnshotel
1959: Hilton åbner ifølge kæden verdens første lufthavnshotel, the San Francisco Airport Hilton, og banede dermed vejen for konceptet med lufthavnshoteller.

1961: Elvis Presley bor på Hilton Hawaiian Village ved Waikiki Beach under optagelserne til filmen Blue Hawaii.

1965: Hilton begynder at åbne for muligheden med at franchise hoteller med Hilton-navnet. Hilton tilbyder også etager på nogle af sine hoteller udelukkende forbeholdt kvinder.

1969: Beatles-medlemmet John Lennon og hans hustru Yoko Ono holder bryllupsferie en uge i præsidentsuiten på Hilton Amsterdam, hvor der blandt andet argumenteres for at stoppe Vietnam-krigen.

1973: Hilton får verdens første computerstyrede centrale reservationssystem.

1974: Hilton skaber konceptet med minibar på værelserne – premieren var på Hong Kong Hilton.

1987: Lanceringen af bonusprogrammet Hilton Honors, det har foreløbig 85 millioner medlemmer.

2001: Nordens første Hilton åbner i Københavns Lufthavn som Hilton Copenhagen Airport. Københavns Lufthavn overlod i 2017 driften af dets hotelbygning til Nordic Choice Hotels. Men i 2021 kommer der atter et Hilton i København.

2014: Første hotelkæde til at bruge smartphones i stedet for nøglekort via Hilton’s Digital Key.

2018: Hilton åbner verdens første hotelsuite under vandet – på Conrad Maldives Rangali Island.

Relaterede artikler:

Hilton atter til København

Hilton får hotel på Færøerne

Hilton afviser aftale om hotel i Aarhus

Nu har Marriott 7.000 hoteller