Det blå EU-sygesikringskort giver udelukkende ret til sundhedsydelser på de vilkår, der gælder for borgerne i det land, man opholder sig i. Arkivpressefoto fra Gouda Rejseforsikring.

337.000 blå danske sygesikringskort udløber i år

Det er en god idé at tjekke udløbsdatoen på det blå EU-sygesikringskort. 337.000 blå kort står nemlig til at udløbe i år, viser ny undersøgelse fra Gouda Rejseforsikring.

Det blå EU-sygesikringskort giver udelukkende ret til sundhedsydelser på de vilkår, der gælder for borgerne i det EU-land – samt Island, Norge, Schweiz og Liechtenstein – man opholder sig i, og derfor kan man risikere at skulle betale hele eller dele af behandlingen.

I år udløber 337.000 danskeres blå sygesikringskort, viser nye tal som Gouda Rejseforsikring og Gjensidige har fået fra Udbetaling Danmark, der administrerer de blå sygesikringskort.

Samtidig viser en ny undersøgelse foretaget af Kantar Gallup for Gouda Rejseforsikring, at fire ud af ti danskere ikke er klar over, at det blå kort skal fornyes mindst hvert femte år. Undersøgelsen er gennemført i sidste måned blandt 1.025 repræsentativt udvalgte danskere.

Der kan være flere ugers ventetid på at få et nyt blåt kort, men man kan man få et midlertidigt bevis ved at ansøge om det på borger.dk, skriver Gouda i en pressemeddelelse.

Supplement til en rejseforsikring
Det blå kort bør ses som et supplement til en rejseforsikring, da det ellers kan blive en dyr fornøjelse, siger Dan Kjølhede Laursen, nordisk direktør i Gouda Rejseforsikring.

”Det blå kort dækker ikke behandling på privathospitaler og hos private læger eller ved hjemtransport ved sygdom og død. Det kan altså ende med nogle voldsomme udgifter, hvis ikke man tegner en rejseforsikring ved siden af det blå sygesikringskort. Men vi ser ofte, at der er tvivl om, hvad det blå kort egentlig dækker,” siger Dan Kjølhede Laursen.

Det blå kort dækker på rejser inden for EU samt i Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz. Kortet giver ret til sundhedsydelser på de vilkår, der gælder for borgerne i det land, den danske turist er i. Cirka fire millioner danskere har et EU-sygesikringskort – børn skal have deres eget blå kort.

Styrelsen for Patientsikkerhed og regionerne står for refusion til borgere, der har lagt ud for deres behandling i udlandet og opfylder betingelserne for refusion.

Relaterede artikler:

Specialistselskaber ikke med i test af rejseforsikring

EU’s Forbruger Europe klar med råd til rejselystne

Risikofirma kigger på risici ved rejser i år