Forbruger Europa og Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har samlet rejseråd til forbrugerne, hvad enten man tager chancen og selv arrangerer rejser eller køber via et rejsebureau. Arkivfoto med passagerer i Københavns Lufthavn: Henrik Baumgarten.

EU’s Forbruger Europe klar med råd til rejselystne

”Det er vigtigt at kende vilkårene for sin rejse, og det er ens eget ansvar, at man har sat sig ind i dem, før rejsen købes,” siger chef for EU’s danske afdeling af Forbruger Europa.

Forud for onsdagens genoptagelse af Udenrigsministeriets rejsevejledninger har Forbruger Europa samlet ”Gode råd, hvis du overvejer at bestille rejse.”

Det danske Forbruger Europa-kontor er en del af Konkurrence og Forbrugerstyrelsen. Forbruger Europa-netværket er oprettet af Europa-Kommissionen og har kontorer i alle EU-lande plus Norge og Island.

”Er man én af de mange danskere, som gerne vil på ferie i udlandet til sommer? Med den nye model for rejsevejledninger fra Udenrigsministeriet, ser udsigterne til udlandsferie lysere ud. Der er dog nogle forhold, man bør være særligt opmærksom på,” skriver Forbruger Europa og Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i en pressemeddelelse.

Her har de samlet en række råd til forbrugere, der vil bestille transport, hotel, pakkerejse eller leje bil.

“De forbrugere, som gerne vil bestille rejser nu, skal være opmærksom på, at krav og restriktioner kan blive ændret løbende. Det er derfor særlig vigtigt at kende vilkårene for sin rejse, og det er ens eget ansvar, at man har sat sig ind i dem, før rejsen købes,” siger Lars Arent, leder af Forbruger Europa i Danmark.

De tre gode råd for alle rejsetyper
Forbruger Europa og Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen skriver blandt andet i den fælles pressemeddelelse:

”Undersøg om restriktioner på rejsemålet medfører at turistattraktioner holder lukket, eller at udflugter ikke kan gennemføres.

Undersøg om der er indrejsekrav eller krav om selvisolation på rejsedestinationen, også når man er tilbage i Danmark fra rejsen. Kravene kan løbende blive ændret, så man bør holde sig orienteret på Udenrigsministeriets hjemmeside

Betal med kreditkort; så kan man i visse tilfælde få pengene tilbageført, hvis ydelsen ikke leveres, man er bedre sikret i tilfælde af konkurs, og nogle korttyper har også indbygget rejseforsikring,” lyder det blandt andet.

Hvis man selv arrangerer
”Man har som udgangspunkt ikke en lovbestemt fortrydelsesret, når man køber separate ydelser som flybilletter, booker hotel eller lejer bil,” skriver Forbruger Europa og Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen og fortsætter:

”Hvis man selv arrangerer rejsen og ikke vil eller kan komme afsted, har man ikke ret til at få pengene tilbage, medmindre det er aftalt på forhånd, eller ydelsen ikke bliver leveret. Hvis flyet eksempelvis flyver, men man ikke har lyst til at tage af sted, har man ikke ret til at få sine penge tilbage. Det gælder også, hvis man bliver hjemme, fordi der for eksempel er indført restriktioner på rejsemålet.

Inden der bestilles ophold og transport, så undersøg, om det er muligt at annullere ydelserne, og hvad det koster. Det kan eventuelt være gennem ens egen forsikring eller en ekstraforsikring, man tegner i forbindelse med købet.”

Pakkerejser og charterrejser
Forbruger Europa og Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen påpeger også: ”De særlige regler for pakkerejser giver en række rettigheder, hvis rejsen ikke kan gennemføres, eller der er mangler ved rejsen.

Selvom man som udgangspunkt er beskyttet af pakkerejsereglerne, så bør man selv orientere sig om mulige krav og restriktioner på rejsemålet, som man skal følge under sin ferie. Man kan få oplysninger for eksempel via Udenrigsministeriets hjemmeside og ens rejsearrangør.

Hvis rejser til ens feriedestination frarådes på bestillingstidspunktet, og de også frarådes, når man skal rejse, så kan det få betydning for ens muligheder for at få rejsen refunderet. Undersøg derfor, om rejsearrangøren også tilbyder gratis afbestilling/ombooking i den situation. Husk at få den oplysning på skrift.

Hjemmesiderne forbrugereuropa.dk og forbrug.dk har mere information om forbrugerrettigheder ved feriebestillinger.

Relaterede artikler:

Rejsebureauer: Vi er ikke lagt ned af rejsekunder

Danske grænser genåbnes i fire trin

Forbruger Europa advarer om rejsebookingsider