Svag dollar giver rejseboom

Efter præsident Bush tirsdag sikrede sig endnu fire år på adressen 1600 Pennsylvania Avenue i Washington DC, fortsatte den amerikanske dollar sit fald. En dollar koster i øjeblikket 5,77 kroner – og bunden er næppe nået, mener eksperterne.På to år er dollaren faldet 30% overfor den danske krone, man får altså mere for pengene som turist i USA. Det kan rejsebranchen mærke. Der er boom i salg af USA-rejser.Take Off Weekly har spurgt en række rejsebureauer om status for salg af rejser til USA – og hvad de forventer for næste højsæson. Årligt tager cirka 100.000 danskere til USA.Direktør René Andersen fra Marco Polo: Vi oplever en kraftig efterspørgsel på rejser til USA for sommeren 2005. Kunderne efterspørger i særdeleshed Kør Selv-ferier i Florida og Californien samt storbyferie i New York.Canada er også kommet på kundernes hitliste med såvel grupperejser med dansk rejseleder og individuelle skræddersyede rejser. Den meget fokus på den amerikanske valgkamp har uden tvivl haft en positiv afsmitning på USA-salget,” siger René Andersen.Direktør Henrik Fuglsang, Nyhavn Rejser: USA-salget er markant højere på nuværende tidspunkt i forhold til i fjor. En klar tendens er, at kunderne bestiller endog meget tidligt til den kommende forårs-/sommersæson – sikkert i håbet om at ”kapre” en rejse til en lav dollar-kurs.

Det er stadig de traditionelle rejsemål – vestlige USA, Florida, New York, Hawaii – og traditionelle rejseformer – kør-selv ferie og storbybesøg.

Men der er også en klar tendens til nye rejsemål – både det nordøstlige og nordvestlige USA, ligesom mange 2. og 3. gangs ferierejsende til USA stiller større krav og er mere kritiske mht. oplevelsesmuligheder og hotelstandarder på deres rejser.Produktchef Karen Boye, Billetkontoret: Vi har i år set en flot stigning på USA-rejser på 25%. Interessen er helt klart tilbage, og især i New York kan hotelkapaciteten slet ikke leve op til efterspørgslen, priserne er i top, men det skræmmer sandelig ikke publikum.

For næste år kan vi mærke at folk er meget tidligt ude for at sikre sig fly- og landarrangement og med prognoser om at dollaren skal falde yderligere, vil USA helt klart blive et endnu mere eftertragtet rejsemål i 2005.Produkt- og marketingschef Anne Blaabjerg, Profil Rejser: Hvis vi ser på tallene for 2003 til 2004 har vi en samlet stigning for USA på 10%. Passagertallet er for vores vedkommende faldet en smule, men omsætningen er stigende fordi vi sælger mere landarrangement pr. passager end året før. Det betyder at vores samlede indtjening er steget.Vores mål er endnu en 10% stigning til næste år. Vi har allerede nu mange forespørgsler på rejser til USA for sommeren 2005, normalt kommer disse forespørgsler først i større antal i januar.Salgssupervisor Klaus Tøth fra Gate Eleven: “I Gate Eleven mærker vi en klar tendens til, at USA for alvor er tilbage som favoritrejsemål. Den lave dollarkurs kommer helt sikkert branchen til gode; særligt i en tid, hvor flystolenes indkøbspris tillægges afgifter på op imod 50 procent.”Kuonis produktchef Georg Mogensen: Vi har set en klar fremgang på USA og specielt vores TrekAmerica koncept er i voldsom fremgang. Den lave dollarkurs gør, at det aldrig har været billigere at få en uforglemmelig USA-oplevelse.Kuoni giver stadig alle rejsebureauer 10% i provision på netop TrekAmerica (of Footloose) produkterne. Vor nye brochure kommer i løbet af november.Jan Nielsen, Ass. Manager for DSB Rejsebureauer: DSB Rejsebureau har gennem hele 2004 mærket øget efterspørgsel på rejser til USA. Særligt individuelle rundrejser med egen bil, ferier i Florida samt storbyferier i specielt New York har været stærk stigende.

Rundrejser med bil er i DSB Rejsebureau mere end fordoblet. Ferierejser i Florida er steget 15% og storbyferier næsten 26%.

De totale antal rejsende til USA er steget 24% fra 2003 til dato i 2004 i DSB Rejsebureau. Interessen er stigende for rejser til USA, og der er allerede på nuværende tidspunkt mange forespørgsler på rejser til næste år.Hos VIA Travel (det tidligere Weco DSB Travel) siger Ib Bøgebjerg Jensen fra gruppeafdelingen i Danmarks største erhvervsrejsebureau: På erhvervsrejsesiden har vi en stigende interesse for USA. Mange firmagrupper lægger deres møder på den anden side af Atlanten. De har set mulighederne i den lave dollarkurs når det gælder afholdelse af møder og incentive- rejser for medarbejdere og bestyrelse. Specielt New York, Miami og San Francisco står højt på virksomhedernes ønskeliste.Med den lave dollarkurs bliver der også råd til underholdning mellem møderne – og i USA sætter kun fantasien grænser for udfoldelserne. Det kan være alt fra ballonflyvning over Grand Canyon, helikoptertur over New York eller besøg på en skønhedssalon i Berverly Hills. Shopping er selvfølgelig en del af enhver rejse. Sammenlignet med Danmark kan man på amerikanske mærkevarer spare op til 45%.Selve opholdet i USA er 25 – 30% billigere i forhold til for to år siden. Mange husker USA som en dyr destination og derfor er der stadig virksomheder som ikke tænker i retning af USA når det gælder næste møde i udlandet. Via Travel har gode aftaler i USA på både hotel og arrangement og kunderne bliver som oftest positivt overrasket over prisniveauet når de modtager tilbud på en gruppe.En overnatning på et førsteklasses hotel i New York samt en heldags mødepakke inkl. frokost kan klares fra ca. 1.400 kroner pr. person pr. nat i enkeltværelse.

Skrevet af