Debat: Franske restauratører spiser momsnedsættelse

Af Frederik Anker Heegaard

(tidl. ejer af sommerhus-udlejningsfirmaet Novasol, tidl. formand for Turismens Fællesråd og næstformand for Danmarks Turistråd).





Jeg læser dagligt Take Off på nettet og faldt over Jeres artikel i denne uge med overskriften ”Nu vil franskmændene være søde ved turisterne.”



Udover at lære pariserne at smile til de udenlandske turister – et forhold som ikke er nær så påtrængende nødvendigt at forbedre i Sydfrankrig – har man fra statslig side hjulpet ved at nedsætte den franske restaurationsmoms fra 19,6 % til 5,5 % fra 1. juli.



Jeg har opholdt mig i Frankrig siden slutningen af juni og kunne på sidste dag i juli gøre en slags status over den første måneds resultater.



En ”mini-analyse” baseret på fire restaurationsbesøg i Paris, fire i Marseille og ca. 15 i Provence spredt jævnt over måneden, viser, at ikke én eneste restaurant har nedjusteret priserne på spisekortet. Tre af de besøgte restauranter har med henvisning til de nye momssatser reduceret typisk en fire-fem priser på menukortet (ud af i alt 5-6 gange så mange retter).



På hovedparten af restauranterne kommer nedsættelse af momsen alene restauratørerne til gode, hvilket jo ikke er ulovligt, men så dækker Take Offs overskrift altså ikke, men burde måske i stedet hedde ”Nu vil den franske stat være sød ved de franske restauratører.”



I Danmark var der lydt et ramaskrig, hvis det samme var sket på vore breddegrader, at restauranterne ikke havde nedsat priserne. I Frankrig trækker man blot på skulderen, selv om motiveringen fra såvel Horestas franske modpart som staten helt åbenlyst var at begunstige restauratørerne gennem det mersalg en prisreduktion på ca. 15 % giver, frem for alene at skaffe sidstnævnte samme eller større fortjeneste ved en lavere turist-omsætning.

Skrevet af