Han stod altid på mål for rejsebranchen

0
Arne Melchior
Arne Melchior

MINDEORD: Arne Melchior var nok den minister, som gjorde og brændte mest for rejse- og turistbranchen i Danmark. I weekenden døde han i en alder af 91 år.

Det er svært at finde trafikministre, som har gjort mere end Arne Melchior. Det er svært at finde en turistminister, dem har Danmark normalt ingen af, som har gjort mere for at hjælpe hoteller- og turistforeninger med at løse deres opgaver under rimelige betingelser.

I midten af 1980’erne havde Melchior flere gange uden for citat fortalt mig, at han savnede noget mere i Københavns Lufthavn. Der skete for lidt, og den var ikke publikumsvenlig nok.

”Jeg har en god nyhed, men jeg kan ikke give dig den solo,” sagde han en dag i 1985. Det sidste var i sagens natur ikke for mig nogen god nyhed, for han havde ellers været flink til at pleje sin kilde.

Næste dag kom det. Lufthavnsdirektør Poul Andersen, en typisk embedsmand, var gået i stå. Melchior havde overtalt den tidligere socialdemokratiske finansminister, Knud Heinesen, til at overtage jobbet, og han var med på Melchiors ide om, at billiggøre taxfree varer og andre salgsopgaver for forbrugerne.

”Vi skal have billigere varer og sælge mere,” var Arne Melchiors filosofi, som gammel reklamemand.

På det tidspunkt var jeg medlem af Marienlyst Komiteen, hvor vi hvert år skulle finde prismodtager, der havde gjort noget særligt for at gøre Danmark populær som turistland.

Ret hurtigt enedes vi om Arne Melchior som prismodtager. Det blev min opgave at finde den, der skulle motivere prisen. Jeg kontaktede den daværende SAS-præsident Jan Carlzon, der svarede: ”Jeg skal noget andet i weekenden, men jeg prøver at ændre. Jeg vil meget gerne hylde Melchior.”

Til gallaaftenen på en lørdag kom Carlzon fra Stockholm og holdt inspirerende tale. Han begrundede, hvorfor Københavns Lufthavn og en moderne minister betød så meget for SAS.

Turismen havde en helt særlig plads hos Arne Melchior. Han var glødende interesseret i Danmarks Turistråd, i dag VisitDenmark, men havde for kort tid som turistminister til at få afgørende ændringer og tilført flere midler til turismen. Han var en skattet foredragsholder i turistforeninger over hele lande, og han fik skabt privat initiativ med Turismens Fællesråd.

”Det er latterligt, når vi ser Arne Melchior gå rundt med en slags cigarkasse og samle ind til dansk turisme,” sagde en kendt politiker fra et andet (borgerligt) parti engang til mig. Jeg tænkte mit, og det samme gjorde turistbranchens mange engagerede medarbejde givet, hvis de havde hørt det. Men der var også flere politiske kollegaer som mente ”At Arne Melchior bare var for meget.”

Hvis man var aktiv journalist, som min gode kollega Svend Aage Jensen hos Berlingske på weekendvagt, var Melchior et fund med lufthavn, turisme, vejdirektoratet, jernbaner og postvæsen som stofområde.

Af religiøse grunde var jødiske Arne Melchior altid i arbejde i hjemmet på Østerbro på søndage. Det var tiden før de mange pressechefer. Ministeren ville selv svare. Og journalisten fik altid et par gode historier til en måske lidt tynd mandagsavis.

Nu tager Arne Melchior ikke mere telefonen. Et langt og spændende liv er forbi. Men rejsebranchen bør aldrig glemme ham. Han gjorde en forskel.

DEL ARTIKLEN
  •  
  •  
  •  

Skriv en kommentar

Be the First to Comment!

Notify of
avatar
wpDiscuz