Også krydstogtbranchen er gået i stå, men ombord på mange af skibene befinder sig titusindvis af besætningsmedlemmer uden udsigt til at komme i land og hjem til deres hjemlande.
”Jeg håber ikke vi bliver helt glemt, men lige nu virker det som om ingen bekymrer sig om os,” siger et af de mange strandede besætningsmedlemmer, MaShawn Morton, fra rederiet Princess Cruises.
En ny opgørelse fra USA’s kystvagt, US Coast Guard, viser, at der alene ud for USA’s kyster og i amerikanske og caribiske havne netop nu ligger 74 krydstogtskibe med 57.000 besætningsmedlemmer ombord, skriver CNN. Hertil kommer de flere hundrede øvrige krydstogtskibe, der også ligger stille andre steder i verden og også med besætningerne ombord.
Besætningsmedlemmerne har ingen passagerer at tage sig af og de har for længst overstået deres 14 dages coronavirus-karantæne. Men stadig skal besætningsmedlemmerne blive ombord, siger myndighederne.
De amerikanske sundhedsmyndigheder på dette område, CDC, Centers for Disease Control and Prevention, tillader kun, at besætningsmedlemmer kan forlade deres skibe, hvis de for eksempel kan blive fløjet med særfly til deres forskellige hjemlande. Skal de enkeltvis i land og for eksempel flyve hjem med de få flyruter, der er til rådighed, kræver det i hvert tilfælde en særlig godkendelse fra CDC.
Reglerne fra de amerikanske myndigheder gælder også amerikanske statsborgere, der er besætningsmedlemmer, selv om de er på skibe udfor USA eller i amerikanske havne.
2020 bliver katastrofeår for krydstogtbranchen
Krydstogtrederiernes brancheorganisation, CLIA, Cruise Lines International Association, oplyser til CNN, at CLIA arbejder med CDC for at finde løsninger på de mange problemer og prøver at organisere særflyvninger til hjemlandene for de strandede besætningsmedlemmer på krydstogtskibene.
”Men problemstillingerne er meget komplekse og der kommer nærmest dagligt regler fra myndighederne,” lyder det fra CLIA.”
38 af verdens krydstogtrederier er medlem af CLIA – medlemmernes foreløbig 277 skibe udgør samlet 95 procent af verdens samlede krydstogtkapacitet. Normalt har CLIA’s medlemmer over 30 millioner krydstogtpassagerer om året.
De amerikanske myndigheder har forlænget forbuddet mod at krydstogtskibe anløber havne i USA med yderligere 100 dage, så nedlukningen nu står til at gælde til midten af juli – eller indtil coronavirussen ikke mere vurderes at være til skade for folkesundheden.
Og 2020 bliver et katastrofeår, også for krydstogtrederierne. Den amerikanske investeringsbank Wells Fargo skrev forleden i ny analyse, at ”i bedste fald” får kun 25-30 procent af verdens krydstogtkapacitet vand under kølen i anden halvdel af i år.
Relaterede artikler:
Krydstogtrederier med udfordringer og muligheder