SAS steg og Københavns Lufthavn faldt

LUFTFART: Regeringens straffeekspedition mod Københavns Lufthavn har foreløbigt betydet fire dage med kursfald, mens det er gået den anden vej med SAS aktierne omend man skulle have troet på større effekt.

Af Ejvind Olesen

Regeringens plan om en national luftfartsstrategi, der skal betyde lavere afgifter for flyselskaberne, kommer primært det største selskab i Københavns Lufthavn til gode. Det er fortsat SAS. Som det næste selskab i rækken kommer Norwegian, som har masser af sine helt egne problemer for tiden.

Men SAS har høstet gevinsten, selv om der ikke har været et decideret boom af kursstigning. Aktien steg i går på Børsen i København med 1,39 pct. til 14,60 kr. Siden årsskiftet (fra et lavt niveau) er det blevet et plus på 36,4 procent.

Lufthavnen er dykket ret meget de seneste fire dage. Således 2,2 procent i går og i alt 18,9 procent i år. Kursen vipper omkring 5.000 kr., og der kan næppe være tvivl om, at planen, hvis den gennemføres, vil koste de meget få meget store aktonærer betydelige beløb.

Jens Chr. Hansen, Berlingskes erhvervskommentator, foreslog i går at rejse en buste af tidligere finansminister Thor Petersen, som så lyset i kampen om lufthavnen. Han skrev: ”Han formåede at se gennem den politiske tågedis om Københavns Lufthavn med et nødvendigt langsigtet perspektiv og en statslig infrastruktur, der er helt afgørende for København og dermed Danmark. I modsætning til socialdemokratiske Nyrup Rasmussen, som var ivrigt efter at få solgt ud uden tanke på infrastrukturen.”