DRF undrer sig fortsat over Sterling

Danmarks Rejsebureau Forening synes at have fundet sprække i Sterlings argumentation. Den kom via artikel i Jyllands-Posten, hvor Sterlings kommercielle direktør, Stefan Vilner, siger: ”Jeg har ikke selv talt med (Sterlings, red) jurist, og jeg ved ikke, om han har sagt, at det er klart lovligt. Men en af vores opgaver her i livet er også at skubbe til grænserne for, hvad der er lovligt.”Disse udtalelser fik mandag jurist og afdelingschef i DRF, Jakob Hahn, til at sige:

”Uanset om Stefan har talt med sin såkaldte jurist, kan man efterhånden betvivle om denne skulle have sagt, som Stefan Vilner mandag citeres for på Take Offs hjemmeside, at der ikke var noget at komme efter, når man alene tilbyder refusion af billetten.”

”Grundprincippet i dansk aftaleret/kontraktret, er at en aftale skal holdes og når den ikke bliver det, får det konsekvenser for den part, der ikke holder sin del af aftalen (det kaldes misligholdelse). Den misligholdende part kan ikke – som Sterling – blot sige: jamen du får alle pengene tilbage og så er vi kvit, når du nu ikke vil være med til, at jeg ændrer på aftalens vilkår uden at spørge dig,” siger Jakob Hahn og fortsætter:”Det er ikke hverken i overensstemmelse med gældende lovgivning eller specielt anerkendelsesværdigt, at Sterling tilbyder kunden pengene tilbage. Den misligholdte part (kunden) kan fastholde aftalen, og hvis modparten (Sterling) ikke holder sin del af aftalen, vil Sterling kunne mødes med et krav om erstatning (i dette tilfælde den ekstraudgift, Sterling påfører dets kontraktpart).”Og Jakob Hahn ser andre problemer for Sterling: ”I værste fald, kan Sterling også risikere at blive erstatningsansvarlig for at betale kundens dækningskøb – udgifter til et andet luftfartselskab, der tillader 20 kg, hvis Sterling fortsætter med at afvise dets forpligtelse.”I januar nedsatte Sterling bagagegrænsen fra 20 kg til 15 kg, også for billetter, forbrugere og rejsebureauer allerede havde købt.

Det fik Jakob Hahn til at sige til Jyllands-Posten:

”Rejsebureauer har for længst solgt pakkerejser til den kommende sommerferie. Heri indgår også flyrejser med Sterling, hvor bureauet har booket måske 20 eller 30 billetter på udvalgte fly. De rejsebureauer har solgt rejsen til kunderne med de betingelser, som var kendt i efteråret. Det vil sige en bagagegrænse på 20 kg. Nu kommer rejsebureauerne til at betale for de ekstra 5 kg, og det beløber sig til 600 kr. for en returrejse. Reelt kan det betyde, at rejsebureauerne må sælge rejsen med tab.”Selv om Sterling erkender, at beslutningen ligger i et gråzoneområde, mener kommerciel direktør Stefan Vilner, at det er lovligt. Han sagde til Jyllands-Posten:

”Fra vores jurister har vi fået at vide, at det ikke er klart ulovligt, som DRF mener. Jeg har ikke selv talt med juristen, og jeg ved ikke, om han har sagt, at det er klart lovligt. Men en af vores opgaver her i livet er også at skubbe til grænserne for, hvad der er lovligt.”

Skrevet af