Advarer gravide mod Miami

zikavirus-mygTURISME: Danmark og Norge advarer gravide og kommende mødre samt deres partnere mod rejser til Florida pga. frygt for zika-myg, der kan give nyfødte abnorme kranier. SAS får til oktober daglig rute til Miami.

Risiko for smitte med Zika-virus fik i weekenden de engelske sundhedsmyndigheder til at advare gravide mod rejser til Florida. Nu følger USAs Centers for Disease Control and Prevention efter.

I går advarede de norske og de danske myndigheder mod unødvendige rejser til Florida – særligt, hvis man er gravid eller ønsker at blive det. Deres mandlige partnere skal bruge kondom to måneder efter de er hjemkommet fra Florida, da Zika-virus muligvis kan spredes seksuelt.

Zika-virus overføres med myggearten aedes og giver hos de fleste ingen eller milde symptomer. Men den er farlig for gravide. Virussen er mistænkt for at give underudviklet kranie, microcephali, hos nyfødte, skriver DR.dk

27 lande er berørt af smitten, og FNs WHO har erklæret Zikavirus for global trussel. Advarslen kommer, efter det i går kom frem, at antallet af smittede siden fredag er steget fra fire til 14 personer. Alle i Miamis Wynwood-område.

Ifølge de amerikanske myndigheder antages det, at de 14 personer alle er smittet, efter de er blevet stukket af lokale Aedes-myg.

Ritzau skrev i går, at Norwegian og SAS tilbyder gratis ombooking til gravide, der har billetter til Florida. Der er mindst 50.000 danskere om året i Florida.

Norwegian har afgange fra København til to destinationer i Florida – Fort Lauderdale og Orlando.

Fra efteråret åbner SAS daglig rute fløjet fra Oslo/København til Miami.

Siden starten af i år har der været udbrud af Zika-virus infektion i omkring 20 lande i Syd- og Mellemamerika. Der er endnu ingen vaccine eller behandling mod Zika-virus.

”Infektionen er sædvanligvis mild, og 80 pct. får ingen symptomer, men den kan hos gravide forårsage misdannelser i centralnervesystemet hos fostre og nyfødte,” står der bl.a. på den danske Sundhedsstyrelses hjemmeside. Gravide og kvinder, der aktuelt påtænker at blive det, anbefales at udskyde ikke-nødvendige rejser til områder med Zika-virus, tilføjes det.

Sammen med New York og Californien er Florida en af de mest besøgte turistdestinationer i USA. Sidste år havde Florida over 106 mio. turister, primært fra USA og der var for første gang over 1,5 mio. nordiske rejsende til USA; heraf var de 353.000 danske ankomster, en stigning på 13 pct. sammenlignet med 2014.

Der findes zika-myg i ca. 60 tropiske og subtropiske lande verden over. Zika-virus går typisk over af sig selv efter 4-7 dage.

Se flere oplysninger på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.