Foto: DRF.

Aflyst rejse dyr for forbrugeren

Et rejsebureau måtte tage 80 procent af rejsens pris som vederlag, da forbrugeren afbestilte turen. Det har Pakkerejse-Ankenævnet afgjort.

Man skal altid holde øje med afbestillingsbetingelserne, lyder det fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen til de forbrugere, der har planer om at bestille storbyferien til forårets helligdage eller sommerferien.

”Forbrugerne er generelt godt sikret, hvis de køber en pakkerejse. Modsat flyrejser, hvor der ingen fortrydelsesret er, har forbrugerne mulighed for at afbestille pakkerejsen, hvis de bliver forhindrede, men de skal være opmærksomme på, at de ikke nødvendigvis får den fulde pris retur. Rejsebureauet har ret til et passende vederlag,” siger souschef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Susanne Aamann.

80 procent i vederlag
Pakkerejse-Ankenævnet har for nylig afgjort en sag, hvor et rejsebureau fik medhold i, at det kunne kræve et vederlag på 80 procent af rejsens pris fordi forbrugeren havde aflyst rejsen til Tenerife 11 dage før afrejsen.

”De enkelte rejsebureauer har deres egne afbestillingsregler. Derfor er det en god idé at læse dem grundigt igennem, når man bestiller rejsen,” siger Susanne Aamann.

I sagen fra Pakkerejse-Ankenævnet var forbruger og rejsebureau uenige om, hvorvidt forbrugeren havde afbestilt rejsen via telefon. Efter telefonsamtalen sendte rejsebureauet en mail til forbrugeren, hvor der stod, at rejsen var annulleret. Forbrugeren svarede aldrig på mailen.

Først en uge senere kontaktede forbrugeren rejsebureauet – denne gang med henblik på at få overdraget rejsen til nogle andre.

Medhold til bureauet
I Pakkerejse-Ankenævnet fik rejsebureauet medhold i, at det med rette kunne forvente, at forbrugeren havde afbestilt rejsen, idet han aldrig svarede på mailen og først kontaktede rejsebureauet igen efter en uge.

”Kommer man dertil, at man overvejer at aflyse pakkerejsen, er det en god idé at få alting på skrift, og at det aftalte bliver bekræftet af begge parter. Så er der klarhed omkring, hvad man har aftalt,” siger Susanne Aamann.

Man har ret til at afbestille sin pakkerejse, men må forvente at betale et vederlag til rejsearrangøren. Vederlagets størrelse vil normalt afhænge af, hvor tæt på afrejsedagen, man afbestiller, og hvilken rejse der er tale om. I rejsebureauets rejsebetingelser kan man læse mere om reglerne. Hvert rejsebureau har sine egne afbestillingsregler

Man har normalt ret til at overdrage rejsen til en anden. Man skal give arrangøren besked i rimelig tid og forvente at betale for at få ændret billetter og lignende.

Relaterede artikler:

Rejsebureau uenig med ankenævn

Mange hotelgæster får medhold i Ankenævn

Dyrt at tage sagen i egen hånd