Air France-KLM i fælles front mod Golf-selskaber

af-klmLUFTFART: Det amerikanske trafikministerium, DOT, får fuld støtte fra Air France-KLM til opgøret med flyselskaberne fra Golfen, som beskyldes for ulovlig statsstøtte og for at yde unfair konkurrence.

Air France-KLM gør nu fælles front med American, Delta og United. I en meddelelse til det amerikanske trafikministerium DOT, siger Air France: ”At man giver fuld støtter de amerikanske selskaber i deres opfattelse af, at Emirates og Qatar Airways får ulovlig statsstøtte, og opfordrer til, at der omgående gribes ind.”

Kombinationen af US selskaber og Air France-KLM fastslår, at hvis det bare får lov at køre videre som i dag, vil man i USA opdage, hvad der allerede er sket i Europa.

Her er antallet af ruter fra Golfens flyselskaber siden 2004 steget fra 23 til 69, og den samlede kapacitet primært med Emirates, Etihad og Qatar Airways, er steget med 400 procent.

Indtil videre har Golf-selskaberne kun valgt at flyve på 12 ruter til USA. Men hvis de begynder at bruge deres femte frihedsret via Open Skies-aftalen er truslen overhængende for at miste langt mere trafik.

Det sidste kan man sagtens forestille sig, for eksempel hvis Emirates begynder at mellemlande i København på vej til New York.

Golfselskaberne benægter, at de får nogen form for statsstøtte. Alligevel tyder det på, at Open Skies aftalerne kan blive taget op til snarlig revision.