Langt de fleste henvendelser fra danske turister med rejseforsikring til SOS International kan klares uden indlæggelse. I de værste tilfælde flyves patienten hjem med ambulancefly. Arkivfoto: SOS International.

Alarmcentral får flere nødråb fra feriesyge danskere

Den danske alarmcentral SOS International fik i starten af årets sommerferieuger 58 procent flere anmeldte skader fra danskere i Tyrkiet end samme tid sidste år. Der var også stor stigning fra Cypern.

”Antallet af anmeldte skader i uge 20-27 i år i forhold til samme periode sidste år ved rejser til Tyrkiet er steget 58 procent. Den enorme stigning skyldes formentlig at der er kommet mere ro i landet, så mange danskere igen rejser dertil.”

Sådan lyder vurderingen fra Karin Tranberg, divisionsdirektør i alarmcentralen SOS International. Fra juni til august sidste år var der 1.150 henvendelser til SOS om skader i Tyrkiet for danske rejsende. SOS får generelt flest henvendelser fra danskere der døjer med feriemave, blærebetændelse og kollaps.

Og særligt fra Tyrkiet ses denne sommer ”en eksplosiv vækst i antal henvendelser fra danskere, der har brug for hjælp,” lyder det fra SOS International, der understreger, at danskerne ikke får dækning i Tyrkiet med det blå EU-sygesikringskort. Har de ikke en privat rejseforsikring, skal de selv betale læge- og hospitalsregningen, hvis uheldet er ude.

Overbehandling på privathospitaler
”Det er vigtigt at have styr på rejseforsikringen, så man altid har en alarmcentral at kontakte. Vi oplever nemlig såkaldt overbehandling på nogle privathospitaler,’’ siger Karin Tranberg. For at undgå overbehandling har SOS International lokale partnere og udstationerede medarbejdere i for eksempel Tyrkiet.

“Overbehandling kan forekomme på private hospitaler og klinikker og kan være alt fra unødvendige blodprøver og scanninger til akutte operationer af ledbånd eller knoglebrud, som man aldrig ville foretage på et dansk hospital,” siger Poul Crone, læge hos SOS International.

Udover Tyrkiet kommer der i denne ferietid også mange henvendelser fra danskere på ferie i for eksempel Spanien, Grækenland, USA og Cypern – middelhavsøen Cypern er ny på SOS’ top 5-liste over lande, hvorfra SOS får særlig mange henvendelser fra forsikrede danske turister. Sammenlignet med sidste år er antallet af danske henvendelser fra Cypern steget 39 procent, oplyser SOS. Spanien, Tyrkiet og Grækenland topper SOS Internationals liste over lande med størst tendens til overbehandling.

Tyrkiet er værst
Værst står det til i Tyrkiet, vurderer SOS: “Vi ser et voldsomt omfang af overbehandling af turister, der får brug for lægehjælp i Tyrkiet, og vi vurderer, at der enten sker eller gøres forsøg på overbehandling i over 40 procent af alle henvendelser fra landet, hvis ikke alarmcentralen kontaktes i tide,” siger SOS-læge Poul Crone.

De samme tal fra Spanien og Grækenland er ifølge SOS henholdsvis 30-40 procent og 25-30 procent.

Ifølge SOS har hoteller i turistområder tit en aftale med en privat klinik og får penge for at sende turister derhen.

Relaterede artikler:

Det blå kort er en fiasko

Store forskelle i europæisk turistvækst

Danskere bruger mest bilhjælp i Tyskland