Alt for dyrt at miste sit pas

pasMANDAGSKLUMME: Et er at glemme sit pas derhjemme, noget andet at miste det i udlandet og skulle have erstatning uden for ambassadens åbningstid. Det koster kassen.

Af Ejvind Olesen

Jeg har heldigvis aldrig vidst, hvad det koster at glemme passet derhjemme, når jeg skulle med fly fra lufthavnen. Mit pas er heller aldrig blevet stjålet.

Men jeg har været sammen med venner, som fik frastjålet deres pas om formiddagen ved Gellert-badet i Budapest. Samme dag som de senere skulle med flyet til København. Og det var før Muren faldt.

Det kostede et døgns forlænget ophold, fordi det var umuligt at vække den danske ambassade på en søndag. Hvad det derudover kostede, er jeg faktisk ikke klar over.

Nu ser jeg så i Rejseliv i Berlingske, at det er en pebret affære at skulle have hjælp af en dansk ambassade uden for åbningstiden. For at få et nødpas er prisen 3.905 kr. Det virker i den grad urimeligt af vores helt egen danske ambassade. Og endnu værre bliver det, hvis det er en helligdag; så er prisen 5.580 kr!

I åbningstiden er prisen på ambassade eller konsulat 960 kr. De fleste danskere er dækket af deres forsikring. Gouda oplyser til avisen, at der i år er erstattet for 175.000 kr.

I Københavns Lufthavn blev der sidste år udstedt 1.818 nødpas. Her koster det 600 kr. for voksne og 115 kr. for børn. I år er vi allerede oppe på 1.402 nødpas i Kastrup.

Men det er unægteligt en hamper pris at skulle betale til en dansk ambassade, bare fordi der er en enkelt medarbejder, som skal på arbejde på en søndag.