Et flertal i byrådet i Amsterdam vil på sigt have færre krydstogtskibe i byens centrale krydstogtpassagerterminal. Wikipedia-foto: Arthena.

Amsterdam vil forbyde krydstogtskibe i centrum

For at begrænse overturisme har byrådet i Amsterdam vedtaget et forbud mod krydstogtskibe. Hvornår det træder i kraft, vides ikke. Krydstogtskibe kan i stedet bruge fjernere, alternativ havn.

Den hollandske hovedstad har for mange turister, både overnattende og dagsturister, for eksempel fra krydstogtskibe.

Det er holdningen hos et flertal i Amsterdams byråd, der som konsekvens har vedtaget kommende forbud mod at krydstogtskibe kan bruge Amsterdam Cruise Terminal tæt på hovedbanegården og dermed byens centrum.

I stedet kan krydstogtskibene parkere i Ijmuiden, små 30 kilometer fra Amsterdam, eller i Hollands største havneby, Rotterdam, der er over en times buskørsel fra Amsterdam.

En løsning kan også være at finde en anden passagerterminal til krydstogtskibene i nærheden af Amsterdams centrum, men længere væk end den nuværende, skriver flere medier, blandt andet CruiseHive.

Passagerterminalen i det centrale Amsterdam står i år til at modtage 114 krydstogtanløb med cirka 300.000 passagerer – til sammenligning forventer Københavns Havn op mod 300 anløb med over 565.000 passagerer. Amsterdam har også mange besøg af flodkrydstogtskibe, de vil ikke blive berørt af det kommende forbud, oplyses det.

Også begrænsninger for krydstogtskibe i andre byer
Amsterdam er ikke det eneste europæiske rejsemål, der gerne vil have færre krydstogtskibe. Det samme er tilfældet for blandt andet Barcelona, Dubrovnik, Mallorca, græske Santorini og Venedig.

Dick de Graaff, direktør for Cruise Port Amsterdam, siger i kommentar til nyhedsbureauet Associated Press om forbuddet fra byrådet, der nu skal gennem en række andre instanser, før det kan føres ud i livet: ”Der er altså ikke tale om en umiddelbar lukning af passagerterminalen.”

Cruise Lines International Association, der repræsenterer verdens store krydstogtrederier, at man ikke kan forestille et egentligt forbud mod krydstogtskibe i Amsterdam, men en ny beliggenhed for krydstogtterminalen.

CLIA peger blandt andet på, at af de over 20 millioner årlige turister i Amsterdam, kommer kun lidt over én procent fra krydstogtskibene – og at denne del af krydstogtbranchen giver Amsterdam en årlig omsætning på over 100 millioner euro.

 

Relaterede artikler:

Mallorca begrænser antallet af store krydstogtskibe

Amsterdam til unge party-briter: Bliv væk

Krigen giver færre krydstogtskibe i Danmark i 2023