Der bliver igen i år mange udfordringer – også for de rejsende, det kan være alt fra politiske uroligheder til ekstreme naturfænomener, som for eksempel gletsjere der smelter på grund af stigende temperaturer. Arkivfoto fra Østrig: Henrik Baumgarten.

Analyse af største faremomenter ved rejser i år

Klimaforandringer og måske sidste år med Donald Trump som præsident vil have nogle af de største indvirkninger på risiko ved at rejse i år, vurderer i hvert fald risikoanalysefirmaet Riskline.

Hovedparten af alle rejser forløber problemfrit, men der kan være udfordringer forbundet med rejser og ophold i lande der af forskellige årsager er i en eller flere risikozoner.

Klik for stort format. Oversigtskort fra Riskline.com over, hvad firmaet ser som nogle af verdens udfordrede områder i år.

Riskline.com, der analyserer risici ved rejser for blandt andet firmakunder, har udarbejdet en top 10 om nogle af de udfordringer, firmaet ser ved rejser i år.

Om disse siger Adam Schrader, operationsdirektør hos Riskline:

”Selvom det er en umulig opgave at forudse, hvad der vil ske i år i en til tider irrationel verden, giver en nøje gennemgang af tendenser retningslinjer for, hvor der kan være udfordringer forbundet med rejser. To udfordringer skiller sig navnlig ud som havende relation til de mest alvorlige risici for rejser i år: de fortsatte og igangværende klimaforandringer – og at dette kan være sidste år med Donald Trump som præsident i USA.”

Adam Schrader fortsætter: ”På klimaområdet vil der komme langtidseffekter som følge af tørker og oversvømmelser, der vil destruere landbrugsland og overlevelsesmuligheder og vil udløse nye voldelige konflikter og folkevandringer.

Og udsigten til, at dette kan blive sidste år med præsident Trump lover ikke godt for international fred. Både venner og fjender af USA vil analysere, hvilken forandring et eventuelt præsidentskifte i USA vil medføre,” vurderer Adam Schrader.

Risklines Top 10 for risici ved rejser i 2020
Hele Risklines omfattende vurdering af risiko ved rejser i år kan ses på hjemmeside Riskline.com – her et kort sammendrag af de ti usikkerhedspunkter, Riskline peger på.

1) Klimaforandringer og deres indflydelse på rejser – her kan store nedbørsmængder, kraftige oversvømmelser og storme og orkaner, langvarige hedebølger med tørke og stigende temperaturer påvirke rejseklimaet, skriver Riskline.com

2) USA’s præsidentvalg og Brexit – en usikkerhedsfaktor er, hvad der sker i forbindelse med det kommende Brexit samt præsidentvalget til november i USA. Brexit vil give endnu ukendte forandringer i blandt andet Europa og EU-landene – mens det er uklart, hvordan præsident Trumps base i vælgerkorpset vil reagere, hvis han taber valget.

3) Islamisk terrorisme – også i år vil islamisk terrorisme være en usikkerhedsfaktor i dele af verden, vurderer Riskline.

4) Terrorisme fra den ekstreme højrefløj – politikere og medier på højrefløjen vil ifølge Riskline få stadig mere indflydelse verden over i år. Terrorisme fra den ekstreme højrefløj så verden sidste år med angrebet på en moske i Christchurch på New Zealand og masseskyderierne i USA, for eksempel i El Paso i Texas. Riskline forudser mere højreradikal terrorisme i år.

5) Smitsomme sygdomme – der er risiko for flere smitsomme sygdomme som ebola, kolera og gul feber – og at disse breder sig som følge af flygtningestrømme.

6) Problemer med internettet – i 2018 og 2019 oplevede flere lande store problemer med internetdækning, hvilket også er skadeligt for erhvervslivet. Problemer kom blandt andet fordi regeringer i urolige lande i perioder lukkede for internetdækningen, skriver Riskline, der forudser, at dette vil ske igen i år.

7) Demonstrationer mod regeringer og for demokrati eller nationalisme – der var sidste år en støt stigning i demonstrationer mod en række faktorer, i Latinamerika, men også i Europa, Mellemøsten og Fjernøsten. Forvent at der bliver flere af disse demonstrationer i år, lyder det.

8) Udfordringerne med Rusland – Rusland skal der også holdes øje med, skriver Riskline og peger på, at Rusland har øget sin geopolitiske tilstedeværelse i Mellemøsten på bekostning af USA. Dette vil fortsætte i år.

9)  Store sportsbegivenheder – der kan også være risici ved store internationale sportsbegivenheder. Her i 2020 er der for eksempel Sommer-OL i Japan, slutrunden om Europamesterskabet i fodbold, Copa America-slutrunden i Argentina og Columbia samt de tre store cykelløb, Tour de France, Giro d’Italia og Vuelta’en i Spanien.

10) Mangel på vand – stadig længere hedebølger bliver formentlig tilfældet i år i dele af Sydeuropa og det sydlige USA samt Indien og Mellemøsten, herunder Iran, Irak og Libanon, samt flere lande i Afrika. Vandmanglen kan give uroligheder, lyder profetiet fra Riskline.com

Relaterede artikler:

Danske rejsebureauer følger store australske brande

Hotelkæde køber dansk skov for at støtte naturen

Flere lande i Asien plages af dengue-epidemi