Siden starten af året er 146.000 personer blevet smittet med dengue-virus, hvilket har medført over 600 dødsfald. Alarmcentralen SOS International har gode råd for at undgå at blive stukket af myg, der kan overføre dengue-virus. Pressefoto fra SOS International.

Flere lande i Asien plages af dengue-epidemi

Myndighederne i Filippinerne, Malaysia, Vietnam og Bangladesh melder om større udbrud af dengue-virus, der smitter via myggestik. Alarmcentralen SOS International klar med gode råd.

Filippinerne har erklæret, at landet har en epidemi af dengue virus. Andre lande i Asen har også mange tilfælde af virussen, der smitter via myggestik.

I Filippinerne er 146.000 personer blevet smittet siden januar, og virussen har medført 622 dødsfald. Udover Filippinerne melder myndighederne om større udbrud i Malaysia, Vietnam og Bangladesh, oplyser alarmcentralen SOS International i en pressemeddelelse. SOS ejes af 13 af de største forsikringsselskaber i Norden.

”Men selv om man har planlagt en rejse til Asien i de kommende måneder, er der ingen grund til panik,” siger læge med speciale i tropesygdomme, Niels Højlyng, og tilføjer: “Det er meget sjældent, at sunde og raske skandinaviske turister bliver alvorligt syge af dengue virus.”

”Samlet set er risikoen for at blive smittet som turist meget lille. Det er langt fra alle myg, der bærer virussen, og smittefaren er størst i land- og sumpområder langt væk fra de klassiske turistområder ved kysterne,” siger Niels Højlyng.

Ingen vaccine mod dengue-virus
Der findes ingen vaccine mod dengue virussen, så den bedste beskyttelse er at undgå myggestik. Skulle man alligevel blive stukket af myg, kan man med sindsro se tiden an:

”Man skal først kontakte en læge, hvis man får symptomer. Man kan ikke teste for virussen, før sygdommen bryder ud,” siger Niels Højlyng.

Symptomer på dengue feber opstår typisk på 3.-5.-dagen i form af høj feber, udslæt, hovedpine og muskelsmerter ligesom ved alvorlig influenza.

I enkelte og sjældnere tilfælde medfører virussen alvorlig mangel på blodplader, hvilket ubehandlet kan være farligt. Alvorlige tilfælde af sygdommen kan oftest behandles på hospital med blandt andet transfusion af blodplader, hedder det fra SOS International.

Sådan undgås myggestik
Alarmcentralen er også klar med en række gode råd for at undgå myggestik:

”Påfør myggespray eller balsam på utildækket hud

Tag tøj på, der dækker mest muligt af kroppen

Sov under myggenet og med lukkede vinduer og døre

Vær opmærksom på stillestående vand.”

SOS International har et omfattende netværk af leverandører og partnere over hele verden, samt seks partnerkontorer i højvolumen-områder. Med over 1.200 ansatte, repræsenterer SOS International 30 nationaliteter, og til sammen taler alarmcentralens medarbejdere næsten 40 forskellige sprog.

Relaterede artikler:

Flest danske turister kommer til skade i Tyrkiet

Goudas alarmcentral bliver endnu større

Alarmcentral får flere nødråb fra feriesyge danskere