Det er blevet sværere at skaffe nok nye udlejningsbiler i forhold til efterspørgslen. Det presser priserne op. Foto: Henrik Baumgarten.

Analyse: Biludlejning stiger mere end flybilletter

Udfordringer med at skaffe nok nye udlejningsbiler og øget efterspørgsel giver fortsat stigende priser. Ny analyse viser, at priserne på biler stiger mere end flybilletter og hoteller.

Virksomheder brugte i forhold til andet kvartal af sidste år mere end dobbelt så meget på udlejningsbiler i dette års andet kvartal. Det viser i hvert fald ny analyse fra den amerikanske rejsedatavirksomhed Emburse.

Baggrunden for de stigende biludlejningspriser er et boom i efterspørgsel efter pandemien samt mangel på nye udlejningsbiler. Biludlejningsselskaber køber i normale år op mod 1,7 millioner nye biler om året. Men manglen på blandt andet mikrochips til nye biler, har betydet en nedgang i hvor hurtigt der kan leveres til udlejningsselskaberne, skriver Emburse i pressemeddelelse.

I forhold til andet kvartal af sidste år, brugte virksomheder ifølge Emburse 224 procent flere penge på at leje udlejningsbiler i andet kvartal af i år, oplyses det.

Ikke kun biludlejning er blevet dyrere, men ikke i samme målestok, noterer Emburse. Priserne på indenrigsflybilletter er steget 22 procent og 92 procent på udenrigsflybilletter fra andet kvartal 2022 til samme periode i år. Priserne på gennemsnitlige hotelovernatninger er i samme tidsrum gået op med 50 procent.

Stadig flere forretningsrejser
Eric Friedrichsen, koncernchef for Emburse, siger i pressemeddelelsen: ”Forretningsrejser fortsætter med at stige og vende tilbage efter pandemien. Men verdensøkonomien er anderledes nu end den var i 2019, året før pandemien. Og forretningsrejsende har fortsat fokus på at få værdi for pengene.”

I sidste måned sagde en analyse for den globale erhvervsrejsekoncern American Express Global Business Travel (GBT), at der fortsat vil være stigende priser på udlejningsbiler på verdensplan. Igen på grund af stigende efterspørgsel samt at bilfabrikkerne ikke er tilbage til at kunne levere nye biler med samme hastighed som før pandemien.

I analysen står der, at priserne på det store nordamerikanske marked, USA og Canada, forventes at stige yderligere i år, det samme vil være tilfældet på de store europæiske markeder.

 

Relaterede artikler:

Fortsat stigende priser på udlejningsbiler

Forbruger Europa: Mange føler sig snydt ved billeje

USA’s biludlejningsbranche satte rekord i 2022