Passagerer i Københavns Lufthavn. (Foto: Københavns Lufthavn | PR)

Analyse: Vil betale mere for bæredygtige rejser

Størstedelen af de adspurgte i en ny undersøgelse svarer, at de vil betale 10 procent ekstra for at rejse bæredygtigt. Danmark får dog baghjul af andre nordiske lande i en bæredygtighedsvurdering.

Trods en for nogen presset økonomisk situation er mange rejsende fortsat villige til at betale en højere pris, hvis det betyder, at de kan sikre sig at deres rejse eller dele af den i højere grad end ellers bliver bæredygtigt.

Således lyder en af konklusionerne i en ny rapport, som Euromonitor International har udarbejdet. I rapporten ved navn Sustainable Travel Index 2023 undersøger analysehuset både de rejsendes adfærd samt hvilke lande og byer, der er at betragte som de mest bæredygtige for turister.

Analysen peger på, at godt 80 procent af de rejsende vil betale op mod 10 procent mere end ellers for at rejse bæredygtigt. I tillæg hertil svarer 41 procent af de adspurgte, at de er villige til at betale 30 procent ekstra, hvis de enten kan blive såkaldte økoturister eller kan komme på eventyr.

Lavest på top-20
Europa dominerer i høj grad på top-20-listen over de lande, som Euromonitor International har fundet, er de mest bæredygtige destinationer for turister. Sverige indtager førstepladsen, dernæst følger Finland, og Østrig er nummer tre.

Norge er placeret som det femte mest bæredygtige turismeland, Island er nummer otte mens Danmark på 13. pladsen er det lavest rangerede af de nordiske lande, der er opført på top-20. Det er samme plads, som vi havde sidste år, men repræsenterer et tilbageskridt på to pladser siden 2017.

Caroline Bremner, der er chef for rejse- og turisme-research ved Euromonitor International, forklarer, hvorledes analysehuset er nået frem til det resultat.

”Vores Sustainable Travel Index tager højde for 56 indikatorer, der fordeler sig på syv forskellige områder. De er henholdsvis miljøet, de sociale forhold, den økonomiske situation, risici, efterspørgsel, transportmuligheder og indkvartering. Herefter foretages en vægtning og sammenligning af de point, der er blevet tildelt de i alt 99 lande, vi har undersøgt.”

Kun en skandinavisk by i top-10
Euromonitor har også kigget på byer. Her er det Melbourne, der er blevet udpeget som den destination, der er mest bæredygtig, mens Spanien indtager de efterfølgende to pladser. Madrid er nummer to, og Sevilla er blevet tildelt tredjepladsen.

Ingen danske byer figurerer på top-10. Den eneste skandinaviske eller nordiske by her er Stockholm, da den svenske hovedstad er nummer fire på listen. Den placering repræsenterer et tilbageskridt på én plads i forhold til 2021/2022, oplyses det.


Relaterede artikler:

11 mio. kroner til klimafokuseret rejseplatform

Norge får sin egen udgave af Orientekspressen

Koncernchef: Klimaforandringer kan ændre rejsemønstre