Ankenævn fortsætter med at offentliggøre navne på syndere

Selv om det så ud til, at ændringer i Persondaforordningen fra udgangen af maj ville betyde, at navnet på det indklagede bureau ikke mere må offentligøres i medierne, bliver det indtil videre ikke til noget.

”Vi fortsætter med at fortælle, hvem der er indklaget for Pakkerejse-Ankenævnet og hvorfor, samt selve afgørelsen, ” siger sekretariatschef Laila Aackmann til STANDBY. dk. ”Der er dog fortsat den undtagelse, at en personligt ejet virksomhed som driver rejsebureau og arrangerer rejser, er undtaget. Her må navnet stadig ikke offentligøres, ” fortsætter hun.

Det har længe været opfattelsen, at ændringer fra Datatilsynet ville betyde den totale mørkelægning af skyldige. Hvilket enkelte bureauer har været glade for, fordi de har følt sig hængt ud for en enlig svipser, som har fået stor omtale i pressen.

”Vi vil have ens regler”
Til gengæld er de personligt ejede rejsebureauer fortsat fredede, og det finder såvel Danmarks Rejsebureau Forening som de selskabsejede virksomheder dybt uretfærdigt. Der er endda en formodning om, at det netop er de mindre rejsearrangører og enkeltmandsvirksomheder, som ofte begår de største fejl. Her modtager medierne også i dag hele sagsforløbet og afgørelsen, men ribbet for navne, uanset om klageren får ret eller ej.

”Vi vil holde fast ved de bestående regler, hvor der er muligt, også efter eventuelle ændringer i Persondataforordningen den 25. maj,” siger administrerende direktør Lars Thykier fra Danmarks Rejsebureau Forening.

”Vi er glade for den ordning, der har eksisteret indtil nu, hvor navnet på de bureauer, der klages over, bliver offentliggjort uanset resultatet i Ankenævnet. Vi holder ikke hånden over nogen, fordi det er vores medlemmer, men i langt de fleste tilfælde får de ret.  Til gengæld vil vi fortsat arbejde for ens regler, selv om det bliver svært.” fortsætter han.

Ønsker neutral bedømmelse
Det samme siger administerende direktør Peder Hornshøj fra Bravo Tours. ”Når vi sender en sag videre i Ankenævnet, er det naturligvis, fordi vi er uenige med klageren, men også fordi, vi godt vil have en neutral bedømmelse. Og så må vi finde os i , at vi taber og bliver omtalt i pressen. I de fleste tilfælde får vi ret. Den procedure har vi vænnet os til, og det er fair nok,” fastslår han.

Direktør og medindehaver af Profil Rejser, Jesper Boas Smith, har samme opfattelse. ”Jeg er helt indifferent. Jeg håber alle parter kan lære noget af en afgørelse, også selv om jeg ikke skulle være enig. Jeg synes blot der skal være ens regler for alle. Det kan ikke være rigtigt, at vore konkurrenter, som er privatejede, kan fejle og blive dømt efter fulgt af en anonym omtale.

Kunderne bør selvfølgelig vide, hvad det går ud på, og ikke mindst hvem de kan stole på, når de køber en rejse, hvor det også er utroligt vigtigt, at de får den rigtige vejledning allerede ved købet. ”

Anonym politianmeldelse
De nye regler betyder til gengæld allerede fra juni, at Rejsegarantifonden ikke længere må offentliggøre politianmeldte rejsebureauer. Det skrev STANDBY.dk allerede om i december, hvor fondens direktør Birgitte Fjeldhoff oplyste, at fonden i gennemsnit anmelder én dansk rejsearrangør et par gange i løbet af et kvartal.

Der kan være tale om falske oplysninger om, at bureauet er registreret i fonden uden at være det, eller det fortsætter med at sælge pakkerejser i strid med loven. Det har været en god oplysning for forbrugerne og haft en præventiv virkning.

Selv om det ikke mere må oplyses hvem, der er syndere, vil rejsearrangører som ikke følger loven fortsat blive politianmeldt. Så må det videre forløb afgøre, hvornår det kommer til forbrugernes viden. I givet fald ved, at virksomheden stoppes.

 

Relaterede artikler:

Rejsegarantifonden må ikke oplyse om politianmeldelser