Ankenævn fortsætter med at offentliggøre navne på syndere

Selv om det så ud til, at ændringer i Persondaforordningen fra udgangen af maj ville betyde, at navnet på det indklagede bureau ikke mere må offentligøres i medierne, bliver det indtil videre ikke til noget.

”Vi fortsætter med at fortælle, hvem der er indklaget for Pakkerejse-Ankenævnet og hvorfor, samt selve afgørelsen, ” siger sekretariatschef Laila Aackmann til STANDBY. dk. ”Der er dog fortsat den undtagelse, at en personligt ejet virksomhed som driver rejsebureau og arrangerer rejser, er undtaget. Her må navnet stadig ikke offentligøres, ” fortsætter hun.

Det har længe været opfattelsen, at ændringer fra Datatilsynet ville betyde den totale mørkelægning af skyldige. Hvilket enkelte bureauer har været glade for, fordi de har følt sig hængt ud for en enlig svipser, som har fået stor omtale i pressen.

”Vi vil have ens regler”
Til gengæld er de personligt ejede rejsebureauer fortsat fredede, og det finder såvel Danmarks Rejsebureau Forening som de selskabsejede virksomheder dybt uretfærdigt. Der er endda en formodning om, at det netop er de mindre rejsearrangører og enkeltmandsvirksomheder, som ofte begår de største fejl. Her modtager medierne også i dag hele sagsforløbet og afgørelsen, men ribbet for navne, uanset om klageren får ret eller ej.

”Vi vil holde fast ved de bestående regler, hvor der er muligt, også efter eventuelle ændringer i Persondataforordningen den 25. maj,” siger administrerende direktør Lars Thykier fra Danmarks Rejsebureau Forening.

”Vi er glade for den ordning, der har eksisteret indtil nu, hvor navnet på de bureauer, der klages over, bliver offentliggjort uanset resultatet i Ankenævnet. Vi holder ikke hånden over nogen, fordi det er vores medlemmer, men i langt de fleste tilfælde får de ret.  Til gengæld vil vi fortsat arbejde for ens regler, selv om det bliver svært.” fortsætter han.

Ønsker neutral bedømmelse
Det samme siger administerende direktør Peder Hornshøj fra Bravo Tours. ”Når vi sender en sag videre i Ankenævnet, er det naturligvis, fordi vi er uenige med klageren, men også fordi, vi godt vil have en neutral bedømmelse. Og så må vi finde os i , at vi taber og bliver omtalt i pressen. I de fleste tilfælde får vi ret. Den procedure har vi vænnet os til, og det er fair nok,” fastslår han.

Direktør og medindehaver af Profil Rejser, Jesper Boas Smith, har samme opfattelse. ”Jeg er helt indifferent. Jeg håber alle parter kan lære noget af en afgørelse, også selv om jeg ikke skulle være enig. Jeg synes blot der skal være ens regler for alle. Det kan ikke være rigtigt, at vore konkurrenter, som er privatejede, kan fejle og blive dømt efter fulgt af en anonym omtale.

Kunderne bør selvfølgelig vide, hvad det går ud på, og ikke mindst hvem de kan stole på, når de køber en rejse, hvor det også er utroligt vigtigt, at de får den rigtige vejledning allerede ved købet. ”

Anonym politianmeldelse
De nye regler betyder til gengæld allerede fra juni, at Rejsegarantifonden ikke længere må offentliggøre politianmeldte rejsebureauer. Det skrev STANDBY.dk allerede om i december, hvor fondens direktør Birgitte Fjeldhoff oplyste, at fonden i gennemsnit anmelder én dansk rejsearrangør et par gange i løbet af et kvartal.

Der kan være tale om falske oplysninger om, at bureauet er registreret i fonden uden at være det, eller det fortsætter med at sælge pakkerejser i strid med loven. Det har været en god oplysning for forbrugerne og haft en præventiv virkning.

Selv om det ikke mere må oplyses hvem, der er syndere, vil rejsearrangører som ikke følger loven fortsat blive politianmeldt. Så må det videre forløb afgøre, hvornår det kommer til forbrugernes viden. I givet fald ved, at virksomheden stoppes.

 

Relaterede artikler:

Rejsegarantifonden må ikke oplyse om politianmeldelser

x

Læs Også

DRF i samarbejde med valutafirma

Danmarks Rejsebureau Forening vil tilbyde sine medlemmer bedre valutakurser. ”Det er et meget simpelt system,” siger DRF’s direktør.

Varm sommer mindskede ikke salg af skirejser

”Vi havde godt nok tilbagegang i juni og juli, men det er hentet ind i de første uger af august,” lyder det fra Danmarks største skirejsebureau – der i sæsonen sender 300 fly fra Danmark til Alperne.

Rejsebureau skifter navn

Danske Team Benns Ski bliver til Vinterly Skirejser – bureauet er del af Skigroup, Danmarks næststørste arrangør af skirejser. Gruppen tæller tre andre skirejsebureauer, blandt andre Højmark Rejser.

Havudsigt blev til gul mur og elevator til stejl trappe

Man skal holde, hvad man lover, ellers falder hammeren prompte, således også i en kendelse mod Kulturrejser Europa til Kreta for tre ødelagte feriedage.

Atter klar til ski på nichedestination

Danske Sun Tours, der primært gør sig indenfor charterrejser, holder den kommende vinter fast i sin foreløbig enlige skidestination. Der flyves fra både København og Aalborg.

Spies i nyt samarbejde med Emirates

Næste år tilbyder Danmarks største charterrejsebureau cirka 2.300 pladser på direkte flyvninger fra Bornholm til Sydeuropa. Men der bliver også samarbejde med DAT og Emirates.