Seks af verdens ti største internationale passagerruter er til eller fra Hong Kongs hovedlufthavn. Pressefoto fra Hong Kongs lufthavn, HKG.

Asien har flest af verdens største passagerruter

Ny opgørelse over verdens mest passagertunge ruter viser, at den største havde 13,4 millioner rejsende sidste år på i snit 180 flyvninger – om dagen. Kun en lufthavn i Europa på Top 10 over største internationale ruter.

De 450 kilometer fra Sydkoreas hovedstad Seoul til den sydkoreanske ferieø Jeju var også sidste år verdens mest trafikerede flyrute målt i passagerer.

Det viser ny opgørelse fra Routesonline forud for den store årlige flyrutekonference World Routes 2018 mellem flyselskaber og lufthavne, der holdes fra denne weekend og frem til tirsdag i næste uge i kinesiske Guangzhou. Blandt de 3.000 deltagere er repræsentanter fra de danske lufthavne i København og Billund.

Ruten mellem Seoul og Jeju havde sidste år de nævnte 13,4 millioner flypassagerer, en stigning på 9,4 procent i forhold til 2016.

Det er 4,3 millioner flere passagerer end verdens næststørste passagerrute, også en indenrigsrute, mellem australske Melbourne og Sydney. Ni ud af de ti største flyruter sidste år var indenrigs – og ud af de 100 travleste var kun 18 mellem to lande, resten var altså indenrigs.

I Europa er den travleste indenrigsrute i Tyrkiet mellem Izmir – Istanbul Ataturk(ADB-IST), mens det i USA er New York JFK – Los Angeles (JFK-LAX).

Opgørelsen fra Routesonline viser blandt andet, at 70 ud af verdens 100 travleste flyruter er i Asia-Pacific regionen. Routesonline har lavet listerne over de største flyruter i samarbejde med OAG Schedules Analyser og Sabre Market Intelligence. Hele opgørelsen kan ses på Routesonline.com

Verdens travleste internationale rute er mellem Hong Kong og Taiwan, og den 8. største passagerrute på verdensplan med 6,7 millioner rejsende sidste år.

Verdens 5 største indenrigsruter i 2017:
1) Jeju – Seoul Gimpo (CJU-GMP) 13,4 millioner passagerer

2) Melbourne – Sydney Kingsford Smith (MEL-SYD), 9 millioner

3) Sapporo – Tokyo Haneda (CTS-HND) 8,7 millioner

4) Fukuoka – Tokyo Haneda (FUK-HND) 7,8 millioner

5) Mumbai – Delhi (BOM-DEL) 7,1 millioner rejsende i 2017.

Verdens største lufthavn målt i passagerer er Atlanta Hartsfield-Jackson i USA – men Atlantas største rute, til Orlando i Florida, havde sidste år “kun” 2,8 millioner passagerer. Det rakte til en plads som nummer 58 over verdens største flyruter.

Verdens 10 største internationale ruter i 2017:
London Heathrow er eneste lufthavn i Europa med to af verdens største internationale ruter – mens New York JFK er den eneste på denne liste i hele Amerika. Ruten mellem New York JFK – London Heathrow er også den længste på Top 10 med sine over 5.500 kilometer.

1) Hong Kong – Taiwan Taoyuan (HKG-TPE) 6,7 millioner passagerer

2) Jakarta – Singapore Changi (CGK-SIN) 4,8 millioner

3) Hong Kong – Shanghai Pudong (HKG-PVG) 4,16 millioner

4) Kuala Lumpur – Singapore Changi (KUL-SIN) 4,10 millioner

5) Bangkok Suvarnabhumi – Hong Kong (BKK-HKG) 3,4 millioner

6) Dubai – London Heathrow (DXB-LHR) 3,2 millioner

7) Hong Kong – Seoul Incheon (HKG-ICN) 3,19 millioner

8) Hong Kong – Singapore Changi (HKG-SIN) 3,14 millioner

9) New York JFK – London Heathrow (JFK-LHR) 2,97 millioner

10) Hong Kong – Beijing Capital (HKG-PEK) 2,96 millioner passagerer sidste år.

Relaterede artikler:

Stor vækst på langruter i Københavns Lufthavn

Lufthavn importerer mange passagerer til langruter

Korean Air-søstre mister topposter