’At prissikre forbrug af brændstof i SAS er som at spille lotto’

Lars Sandahl Sørensen.

Der røg 351 millioner svenske kroner mere end forventet i første kvartal på grund af prisstigning på olie. Danske aktionærer tog pænt mod resultatet, og kursen steg med næste to procent..

Af Ejvind Olesen

Det er med en blanding af tilfredshed og en smule skuffelse, når driftsdirektør i SAS Lars Sandahl Sørensen skal kommentere 1. kvartals resultat. Et resultat før skat på minus 697 millioner svenske kroner, eller lidt over dobbelt så meget som samme kvartal sidste regnskabsår.

”Jeg glæder mig over udviklingen for nylig med januar, hvor vi havde en fremgang på 9,8% til 1,9 millioner passagerer og 5,3 procentpoint bedre belægning ombord op til 69%.

Til gengæld er det samlede resultat skuffende, fordi oliepriserne og dollarkursen er steget mere end vi havde ventet. Brændstofpriserne er i vort kvartalsregnskab steget fra 1.228 millioner til 1.579 millioner svenske kroner. Det er 351 millioner kroner mere bare for brændstof”.

Hvorfor har I ikke dæmmet op for det for eksempel ved at hedge noget mere?

”Det kunne vi naturligvis have gjort. Det kan blive dyrere, men man kan også vinde. Det er som en lottokupon. Den øvelse kommer vi normalt godt fra. Det koster imidlertid også, og vi har i år haft noget større forbrug på grund af nye langruter. Vi investerer i mange nye fly med en besparelse på op til 20%. Det gavner også i længden.

En udgift for vore passagerer, som vi ikke bryder os om er, når de skandinaviske regeringer begynder at pålægge dem en afgift som for eksempel Norge, hvor det i dag koster os ca. 140 millioner kroner. Og så ved vi ikke, om de foreslåede i Sverige bliver til noget? Det er penge vi opkræver, som gør det dyrere at rejse, samtidig med vi arbejder på at gøre det billigere”.

Hvad vil I gøre ved det?

”Alternativet kunne være at flytte ruter til København, men der er vi ikke endnu”, slutter Lars Sandahl Sørensen.

Aktionærer tog helt pænt mod SAS regnskabet på Børsen i København, hvor kursen i formiddag steg med 1,7 procent.

x

Læs Også

Boeing på storindkøb i Kina

Boeing-fabrikkerne har indgået kontrakter til en værdi af USD 600 mio. med kinesiske leverandører.

Kursen på Tivoli-aktier helt i top

Mandag morgen var Tivoli-aktien noteret til rekord-kursen 3150 efter de seneste dage at være steget jævnt

900.000 blev forsinket med tog

Årets tre første måneder har budt på togforsinkelser langt ud over det acceptable. 15 procent af alle DSBs passagerer måtte se i øjnene, at de kom for sent.

Fly-kapring var falsk alarm

En Airbus 340-600 fra Virgin Atlantic på vej fra London Til New York, fik midt ude over Atlanterhavet en melding om, at flyet måske var ved at blive kapret.

Salg af Maersk Air kostede A. P. Møller flere millioner kr.

A.P. Møller måtte skyde 300 mio. kr. ind for at genetablere egenkapitalen og leve op til koncernens egne regnskabsprincipper.

Afgørende sommertest for SAS i dag

Trafiktallene for juni vil give en strømpil om resultatet i andet kvartal, som skal betyde et plus for, at man kan tro, SAS er på vej til målet med at vende udviklingen i år.