Rebild Bakker får senere i år en ny turistattraktion når Koldkrigsmuseet REGAN Vest åbner med blandt andet en unik oplevelse 60 meter under jorden i form af en atombunker beregnet til regenten, regeringen og dele af den civile administration. Pressefoto: Naturstyrelsen.

Atombunker del af ny dansk turistattraktion

Når Koldkrigsmuseet REGAN Vest åbner i slutningen af i år ved Rebild Bakker, bliver det en unik oplevelse 60 meter under jorden. Men også over jorden venter store oplevelser.

Med 1,5 millioner kroner fra Nordea-fonden bliver atombunkeren i Rold Skov ved nordjyske Rebild Bakker og det tilhørende formidlingscenter suppleret af et 14 km langt stisystem.

De nye stier vil give de forventede mange gæster nye muligheder for at nyde naturen og se anlæggets overjordiske installationer. Det skriver Naturstyrelsen i en pressemeddelelse. Navnet REGAN er en sammentrækning af ”REGeringsANlæg.”

Skovrider Bendt Egede Andersen fra Naturstyrelsen, der forvalter de statslige naturområder, som stien skal gå igennem, siger i pressemeddelelsen: ”Takket være Nordea-fonden bliver det nu muligt at inddrage vores fælles natur i oplevelsen af REGAN Vest. Det gør, at vi ikke bare kan lave en fantastisk sti oven på koldkrigsbunkeren, men også kan binde hele området sammen med vandrestier.”

Stisystemet skaber en forbindelse til Rebildcentret med Thingbæk Kalkminer og til de mange attraktioner i Rold Skov og Rebild Bakker på den anden side af Gravlev ådal, oplyses det.

Der findes også et REGAN Øst, i skoven Krogenberg Hegn i Nordsjælland.

80 meter lang hængebro
Nordea-fondens støtte matcher de midler, som parterne i projektet selv investerer. Ud over Naturstyrelsen er det Nordjyske Museer, der driver Koldkrigsmuseet REGAN Vest, Rebild Kommune samt Rebildcentret med Thingbæk Kalkminer.

Desuden sikrer bevillinger fra Friluftsrådet og Nordea-fondens Lokalpulje, at vandrestiens ”på samme tid sjoveste og mest nervepirrende del” – en 80 meter lang hængebro under hovedvej 180 – kan realiseres. Broen får navnet Skillingbro Undervejsbro, og man kommer altså til at gå både under jorden og oven på vandet.

”Stiprojektet åbner et nyt, stort område. Der er i dag stor søgning til især Rebild Bakker, men nu kommer der flere muligheder. Projektet er bredt funderet hos mange partnere og har sammenhæng med Hærvejen, der går gennem området, hvilket vi ser som en klar styrke for projektet,” siger Christine Paludan-Müller, uddelingschef i Nordea-fonden.

Besøgstal ventes at stige med 100.000
Koldkrigsmuseet REGAN Vest har allerede længe før sin åbning vakt stor interesse i ind- og udland. Bunkeren, der skulle give regenten, regeringen og dele af den civile administration et atombombesikkert tilflugtssted, står næsten uberørt af tiden med originalt inventar fra 1960’erne og frem. Åbningen af museet forventes at øge besøgstallet i Rold Skov og Rebild Bakker fra i dag cirka 400.000 til omkring 500.000 årligt besøgende.

Museumsinspektør Bodil Frandsen fra Koldkrigsmuseet REGAN Vest siger: ”Nødudgange, udluftningsskakte, indsugningstårne og helikopterlandingslads er alle spændende detaljer ved anlægget. Desuden gør stien det muligt for mange flere at opleve dele af anlægget og dets placering i landskabet.”

Rebild Kommunes erhvervs- og turistchef, Jane Bejlegaard, ser det nye koldkrigsmuseum og stisystem som et vigtigt supplement til områdets mange attraktioner og aktivitetsmuligheder. ”Vi har en fantastisk natur og et rigt kulturliv og kan tilbyde et bredt spektrum af aktivitetsmuligheder som MTB, Vandring, Open Water, mindfulness og Hærvejens cykelruter,” siger hun.

Rebild Kommune er i øvrigt en af de kun ni danske kommuner, der af forskellige årsager har valgt at stå uden for et af Danmarks 19 destinationsselskaber under Danske Destinationer. De øvrige kommuner er Fredericia, Greve, Køge, Odsherred, Ringsted, Samsø, Solrød og Vejen.

TV 2 bragte i 2019 en længere artikel med masser af fotos fra REGAN Vest, klik her.

Relaterede artikler:

VisitDenmark og Dansk Erhverv talte dansk turisme

”Meget på spil efter turbulente år i turistmaskinen”

Dansk Industri vil have mere turbo på dansk turisme