Der kan gå op til et år før Australien genåbner for turister fra for eksempel Europa, siger australsk minister. Arkivfoto fra Sydney: Henrik Baumgarten.

Australien måske lukket for turister endnu et år

Den australske turistbranche vil omgående have dialog med landets regering, efter der lægges op til, at Australien vil være lukket for turister fra blandt andet Europa til udgangen af næste år.

Australien havde sidste år 9,4 millioner ankomster af udenlandske turister, flest fra Kina og naboerne i New Zealand, samt USA, Storbritannien og Japan som de fem største ankomstlande. Men sådan kommer det naturligvis langt fra til at gå i år, hvor også landet down under er lukket massivt ned under coronakrisen.

Den store avis Sydney Morning Herald skriver, at i tale forleden i den internationale presseklub i Australien, sagde landets finansminister Josh Frydenberg, at ”internationale rejser, herunder turisme, forventes at være nedlukket indtil udgangen af næste år, hvor en vaccine forventes klar.”

Simon Westaway, formand for sammenslutningen i den australske turismebranche, ATIC, Australian Tourism Industry Council, siger til avisen, at ministerens udtalelser kommer som en stor overraskelse. Branchen havde forventet, at turismen først kom igen i starten af det nye år, ikke med udgangen af 2021. ”Vi må omgående have en dialog med regeringen om, at grænserne nu først forventes at åbne i slutningen af næste år,” siger han.

Mens regeringen lægger op til, at holde turister fra blandt andet Europa væk fra Australien i mindst et år, så er der små lyspunkter.

Rejseboble
Regeringerne i Australien og New Zealand er i dialog om at skabe en mulig rejseboble mellem de to lande. I hvert fald fra New Zealand til de australske delstater New South Wales, der har Sydney som største by, og Northern Territory. Omvendt har New Zealand stadig ikke genåbnet for australske turister. Og newzealændere, der vender tilbage fra turistbesøg i de åbne områder af Australien, skal i karantæne ved hjemkomsten.

De australske myndigheder er også åbne for at tillade rejser til andre lande i Stillehavsregionen med lave smittetal, for eksempel Japan, Singapore, Sydkorea og Fiji.

De australske turistforeninger ønsker hurtigere genåbning af grænserne til Australien i takt med at der kommer hurtigere coronatest, så turister ikke skal i karantæne ved ankomsten til Australien.

I dag må australiere ikke rejse ud af landet med mindre der er særlige omstændigheder. Omvendt er mange lande igen åbne for australske turister, disse tæller en række EU-lande, herunder Danmark samt Storbritannien og USA. Omvendt er de australske myndigheder i øjeblikket ikke særlig optaget af at sende sine turister til Europa og USA, der begge har høje smittetal.

Relaterede artikler:

12 timers flyvninger til verdens ende og retur

Første ”farvelflyvning” med Qantas Boeing 747

Danmark åbner for seks lande udenfor Europa