Sagrada Familia er en af Barcelonas største turistattraktioner. Foto via Den Spanske Stats Turistbureau i Danmark.

Barcelona fyrer sin turistdirektør

Dårligt samarbejde med turismeaktører i Barcelona angives som én årsag til, at byens turistråd har fyret sin turistdirektør efter under to år. En anden årsag skulle være lokalpolitisk indblanding.

Efter under to år som direktør for Turisme de Barcelona Consortium, Barcelonas modsvarighed til Wonderful Copenhagen, er Marian Muro blevet fyret. En medvirkende årsag var angiveligt, at hun havde et svagt forhold med turismeaktørerne i den catalanske hovedstad, skriver nyhedsmediet Skift.com

Turismo de Barcelona er ansvarlig for at promovere byen som rejsemål for leisure- og forretningsrejsende.

Marian Muro var konsortiets generaldirektør under coronakrisen og skulle stå for genopbygningen efter coronaen. Hun tiltrådte sidst i februar 2020, få dage før coronaen begyndte at lægge verdensturismen ned. Hun kom fra et job som administrerende direktør for Grupo Julià, der har speciale i passagertransport og turistservices.

”Der er sikkert mange årsager til fyringen. Men én af dem er formentlig, at Muro ikke var god til balancere synspunkter og ønsker mellem Barcelonas turisterhverv og byens myndigheder,” siger Guy Bigwood, der bor i Barcelona og står i spidsen for Global Destination Sustainability Movement, der hjælper rejsemål med bæredygtighedsstrategier.

Spændinger med lokalpolitikere
Der peges også på, at Marian Muro angiveligt havde et anspændt forhold til det indflydelsesrige lokalpolitiskstyrede Barcelona Tourism Council.

Marian Muro brugte ikke megen tid på dette organ, som hun efter det oplyste ikke fandt særlig relevant, siger en anonym kilde fra hendes nu tidligere arbejdsgiver, Turisme de Barcelona Consortium. Muro havde efter det oplyste en mere traditionel approach til turisme med fokus på promotion af destination.

Men spændingerne blev åbenbart større mellem turismeaktørerne i Barcelona i tiden efter coronaen, hvor turisterne begyndte at vende tilbage. Skift skriver også, at lokalstyret i Barcelona til en vis grad obstruerede Marian Muros arbejde. Dette skete blandt andet med indførelse af nye regler og regulativer i Barcelona, der til en vis grad besværliggjorde turismens udvikling.

Spændinger mellem Barcelonas indbyggere og turistbranchen er ikke af ny dato. Overturisme har i årevis været en anstødssten mellem parterne.

Politisk indblanding
Men mange i turisterhvervet har også bakket Marian Muro op efter hendes fyring – og antydet at fyringen var politisk motiveret.

På Linkedin skrev Carlos Hernandez, direktør for det spanske rejsebranchemedie Hosteltur, et opslag som Marian Muro delte.

Her stod der blandt andet ”Turisterhvervet behøver mere end nogensinde professionelle branchefolk uden politiske ambitioner.”

Til Skift siger Marian Muro, at hun blev fyret på grund af uenighed med Eduard Torres, bestyrelsesformand for Turisme de Barcelona Consortium. ”Jeg har en meget udøvende profil, jeg vil gerne have fremadrettet bevægelse – mens (Torres’) vision er mere politisk end udøvende,” siger hun.

Barcelona blandt danskernes spanske favoritter
Barcelona er typisk på fjerde-femtepladsen over danske turisters spanske rejsefavoritter.

De tre spanske regioner, danskerne besøger mest, er De Kanariske Øer, sydspanske Andalusien med blandt andet Malaga samt Balearerne, øgruppen med navnlig Mallorca, viser de officielle spanske tal.

I 2019, året før coronakrisen, var der 1,2 millioner danske ankomster til hele Spanien.  De tre mest besøgte regioner var også i 2019 de Kanariske Øer med 312.000 danske ankomster, Andalusien havde 301.000, mens der var 201.000 danske ankomster til De Baleariske Øer.

 

Relaterede artikler:

Flest danskere sammensætter selv rejsen til Spanien

Rejserestriktioner halverede lange ferierejser i 2021

Sådan rejser de 18-24-årige fra Norden