Trelleborg uden for Slagelse er opført for cirka 1000 år siden og regnes som den bedst bevarede, bedst befæstede og mest spektakulære af kong Harald Blåtands mindst fem ringborge i det nuværende Danmark. Foto via Ritzau fra Bertelsen & Scheving Arkitekter.

Berømt dansk vikingeborg skal genskabes

Trelleborg – den 1000 år gamle vikingeborg udenfor Slagelse og Danmarks tredje mest besøgte vikingeattraktion – skal delvist rekonstrueres, der mangler dog større millionbeløb til projektet.

Den 1000 år gamle vikingeborg regnes som et af Nordens vigtigste fortidsminder, og Trelleborg betragtes som en af grundpillerne i samlingen af det danske rige.

Klik for stort format. Totalfoto af området omkring Trelleborg – den runde konstruktion cirka midt i billedet. Foto via Ritzau fra Bertelsen & Scheving Arkitekter.

Borgen er opført under kong Harald Blåtand omkring år 980, og er den bedst bevarede, bedst befæstede og mest spektakulære af Harald Blåtands mindst fem ringborge i det nuværende Danmark, hedder det i pressemeddelelse udsendt fra Ritzau.

Trelleborg, der blev opdaget i 1933, er den først fundne af de fem ringborge – de fire andre er Vallø Borgring ved Køge, Nonnebakken i Odense, Vikingeborgen Aggersborg ved Løgstør og ringborgen Fyrkat ved Hobro, sidstnævnte blev genopdaget omkring 1950.

Projektet omkring Trelleborg kaldes også Den Genskabte Borg. Når Den Genskabte Borg forventes færdig i 2022 kan man opleve et udsnit af den oprindelige Trelleborg, som bliver Danmarks første rekonstruerede vikingeborg af trelleborgtypen med tilhørende langhuse bygget ud fra den nyeste arkæologiske og historiske viden. Den Genskabte Borg bygges i forholdet 1:1, altså samme størrelse som for 1000 år siden.

Mangler stadig 45 millioner kroner
Men nu påbegyndes planlægning og projektering af det store projekt med forventet åbning af det nye Trelleborg i 2022.

De første etaper af Ny Trelleborg-projektet er støttet af Augustinus Fonden og Bank Trelleborg Fonden. Ny Trelleborg Oplevelses- & Videncenter søger fortsat fondsfinansiering på cirka 45 millioner kroner for at kunne realisere hele projektet omkring Ny Trelleborg Oplevelses- og Videnscenter.

Med et årligt besøgstal på 70-80.000 er Trelleborg Danmarks tredje mest besøgte vikingeattraktion. Når Ny Trelleborg Oplevelses- & Videncenter står klar i 2022 er det ikke blot planen, at det vil tiltrække flere besøgende fra ind- og udland, men at det også vil være en attraktion blandt skoler og uddannelsesinstitutioner. Bag projektet står Slagelse Kommune, som har afsat 25 millioner kroner til udviklingen af det nye Trelleborg i samarbejde med Nationalmuseet.

Et arkitektteam fra Bertelsen & Scheving Arkitekter i København har vundet udbuddet om at stå for det store arbejde med at rekonstruere et udsnit af vikingeborgen Trelleborg. Slagelse Kommune har i samarbejde med Nationalmuseet fundet det vindende arkitektteam.

Jens Bertelsen, indehaver af Bertelsen & Scheving Arkitekter, siger i pressemeddelelsen:

”Vi er utrolig glade og stolte over at få muligheden for at være en del af tilblivelsen af Den Genskabte Borg, og går til opgaven med stor respekt og ydmyghed. Vores tegnestue har i mange år arbejdet indgående med restaurering af blandt andet landets slotte og kirker, og bevarelse og formidling af Danmarks kulturarv er en meget vigtig del af tegnestuens DNA.”

Anne-Christine Larsen, museumschef på Museet ved Trelleborg, siger: ”Med rekonstruktionen af Den Genskabte Borg får vi endelig mulighed for at give vores gæster en enestående helhedsoplevelse – en oplevelse, hvor vikingeborgens liv genskabes og levendegøres i unikke og autentiske rammer.”

Hele projektet kan følges via hjemmesiden nytrelleborg.slagelse.dk

Relaterede artikler:

Trelleborg satte igen besøgsrekord

”Vi er Game of Thrones på den jyske hede”

Her er Danmarks største turistattraktioner

Vikingegrav forsinker stort nyt dansk hostel