Blicheregnens Museum ligger i Thorning, der sådan cirka er omkranset af Midtjyllands Lufthavn (Karup), Viborg, Herning og Silkeborg. Foto fra: Blicheregnens Museum.

”Vi er Game of Thrones på den jyske hede”

VisitDenmarks årlige Attraktionsliste med de 300 mest besøgte attraktioner sidste år havde jysk museum som nummer 300. I år forventer det flere gæster med udstilling om dansk svar på ”Game of Thrones.”

”Vores besøgstal skal nok blive større i år. En ny udstilling hos os i år er nemlig ”Kampen om Magten – slaget på Grathe Hede,” det er altså næsten Game of Thrones på den jyske hede,” siger museumsinspektør Marianne Gjørtz Hougaard fra Blicheregnens Museum under Museum Silkeborg til STANDBY.dk

Fra Tivoli som Danmarks største turistattraktion sidste år med 4,8 millioner gæster, er der langt ned til Blicheregnens Museum mellem Viborg og Silkeborg.

Museet, der ligger i Thorning og har Kjellerup som nærmeste større by, var sidste år nummer 300 i 2018-opgørelsen fra VisitDenmark over Danmarks 300 mest besøgte attraktioner. Blicheregnens Museum havde sidste år 3.843 besøgende sidste år, en nedgang på 2.597 – eller 40,3 procent sammenlignet med 2017.

I Thorning var den vigtige digter og forfatter Steen Steensen Blicher, der levede fra 1782 til 1848, præst i en årrække. Blandt hans mest kendte værker er Brudstykker af en Landsbydegns Dagbog, Hosekræmmeren og Præsten i Vejlbye.

Slaget på Grathe Hede
”Jeg har faktisk ikke set statistikken og attraktionslisten fra VisitDenmark,” siger museumsinspektør Marianne Gjørtz Hougaard og fortsætter:

”Blicheregnens Museum ligger lige der, hvor Steen Steensen Blicher var præst i 1800-tallet; hans præstegård var her, hvor vores museum ligger. Blicher var en vigtig person her på egnen, han skriver for eksempel ”En landsbydegns Dagbog” mens han bor her.

Han er også født her på egnen, i Vium, så dette er Blichers egn og den historie fortæller museet, men vi fortæller også om i livet i 1800-tallet, vi fortæller om Hærvejen, der passerer tæt forbi os.”

”Og det helt nye, fortsætter Marianne Hougaard, som vi har åbnet i år, og som gør at vi får et helt andet besøgstal i år end sidste år, er, at vi har åbnet en udstilling om “Kampen om Magten – slaget på Grathe Hede.”

Her uden for Thorning, tre kilometer fra byen, kæmpede Valdemar, den senere i 1157 til 1182 kong Valdemar den Store, 23. oktober 1157 mod blandt andet Svend Grathe om kongemagten i Danmark. Vores særudstilling er fortællingen om Svend, Knud og Valdemar og deres kamp om den danske trone, det er ren og skær Game of Thrones,” siger Marianne Hougaard.

At Blicheregnens Museum, der 25. august i år har 40 års jubilæum, i 2017 havde et større besøgstal end sidste år, forklarer museumsinspektør Marianne Hougaard med, at museet i 2017 havde særudstilling om byen Kjellerup, den nærmeste større by – udstillingen, der tiltrak mange lokale, var i anledning af Kjellerups 150 års jubilæum som by.

Ellers er gæsterne, der betaler 50 kroner i entre for adgang til Blicheregnens Museum, primært danskere fra hele landet – men der kommer også udlændinge som kender Steen Steensen Blicher og hans forfatterskab.

Flere Top-lister
Hvert år udgiver VisitDenmark i samarbejde med de danske attraktions-sammenslutninger sin årlige Attraktionsliste med Danmarks 300 mest besøgte attraktioner. Danmarks 300 mest besøgte attraktioner havde sidste år 34,8 millioner gæster. Listen udpeger også de ti mest besøgte museer, forlystelsesparker og zoologiske haver.

Attraktionslisten er baseret på besøgstal fra Danmarks Statistik, Foreningen af Forlystelsesparker i Danmark og frivillige indberetninger på opfordring af og til VisitDenmark.

Danmarks Statistiks besøgsstatistik omfatter kun statslige og statsanerkendte museer samt statsstøttede zoologiske haver. VisitDenmark rekvirerer besøgstal fra museer og zoologiske haver, som ikke figurerer i Danmarks Statistiks opgørelser.

Relaterede artikler:

Her er Danmarks største turistattraktioner

Vikingegrav forsinker stort nyt dansk hostel

Viborg får hidtil største hotel