De blå flag hejses på havnene typisk først i maj. Flagene på strande og badesøer kommer normalt op i starten af juni. Pressefoto: Friluftsrådet.

Blåt Flag i år til 237 danske strande, søer og havne

169 strande og 15 havne kan i år hejse det Blå Flag som bevis på rent badevand. 53 strande og søer får mærkningsordningen Badepunkt, som udover rent vand sikrer særlige oplevelser.

Friluftsrådet har netop offentliggjort listen over danske strande og havne, der i år kan hejse enten det Blå Flag eller Badepunkt-flaget. I år vil det Blå Flag blafre over 184 strande og havne rundt om i landet, mens 53 badesteder lever op til kriterierne for at blive et Badepunkt.

Det skriver Friluftsrådet i en pressemeddelelse. I den siger Winni Grosbøll, direktør i Friluftsrådet: “En god strand eller havn betyder meget for mange. Derfor glæder det mig, at vi igen i år har kunnet give så mange strande og havne kvalitetsstemplet Blå Flag og Badepunkt.

Miljø og natur er stadig mere på dagsordenen både på politisk niveau og hos den enkelte borger. Det taler Blå Flag meget ind i, fordi et af de vigtige kriterier for at få det Blå Flag er, at der på stranden eller havnen holdes forskellige aktiviteter, som gør gæsterne klogere på natur og miljø,” siger Winni Grosbøll.

Særlige natur-, kultur- og friluftsoplevelser
Badepunkt er en nordisk mærkningsordning for strande og badesøer, hvis særlige trækplaster er, at man her kan finde natur-, kultur eller friluftsoplevelser specielt for området. Ordningen startede som pilotprojekt i 2018, og er på fire år vokset fra syv til 53 strande og badesøer, oplyses det.

“Det glæder mig, at så mange kommuner har taget Badepunkt til sig, fordi de vil tilbyde deres gæster strande eller badesøer, hvor man kan få natur- eller friluftsoplevelser, rent badevand og badesikkerhed,” siger Winni Grosbøll.

Nye Badepunkt-strande i år er Helnæs Fiskerhuse og Aborg Strand i Assens Kommune.

Krav til Badepunkter, Blå Flag-havne og Blå Flag-strande
På en strand eller sø mærket Badepunkt findes: Rent badevand, Badesikkerhed tilpasset den enkelte strand, Særlige muligheder for friluftsliv, kultur- og naturoplevelser, toilet og affaldsfaciliteter.

På Blå Flag-strande er der: Rent badevand, Livrednings- og førstehjælpsudstyr samt livreddere enkelte steder, Natur- og miljøformidlingsaktiviteter, Information om miljøforhold og naturområder, toilet på eller nær ved stranden samt affaldsfaciliteter samt affaldssortering.

En Blå Flag-havn har: Livrednings- og førstehjælpsudstyr, Natur- og miljøformidlingsaktiviteter, Miljørigtig drift, Brandbekæmpelsesudstyr, toilet og affaldsordning – også for miljøfarligt affald.

Listen over årets blå danske strande, søer og havne kan ses via dette link til Friluftsrådet.

Relaterede artikler:

”Meget på spil efter turbulente år i turistmaskinen”

Milliardær øger ejerandel i unik dansk ferieplatform

“Vores ejer køber gerne flere store campingpladser”