Konkursen i moderselskabet for det gamle Bravo Tours bliver den hidtil dyreste for Rejsegarantifonden. De delvist nye ejere af Danmarks fjerdestørste charterrejsebureau fortsætter under navnet Bravo Tours af 1998. Arkivfoto.

Bravo Tours-koncernen koster garantifond 100 millioner kr.

Moderselskabet med det ”gamle” Bravo Tours er konkurs, hvilket vil koste Rejsegarantifonden mindst 100 millioner kroner. Det nye rejsebureau fortsætter under navnet ”Bravo Tours af 1998.”

(Opdateret med præcisering af, at det er TravelCo Nordic, der er blevet erklæret konkurs)

Tirsdag i denne uge oplyste de delvist nye ejere af Bravo Tours 1998, at de havde købt blandt andet Bravo Tours-navnet og charterrejsebureauets kundedatabase.

Det blev ikke oplyst i pressemeddelelsen, at moderselskabet for blandt andet Bravo Tours, TravelCo Nordic, fredag i sidste uge var blevet erklæret konkurs ved skifteretten i Herning, hvor såvel Bravo Tours som TravelCo Nordic har hovedkvarter.

Men det oplyser Rejsegarantifonden i en pressemeddelelse torsdag eftermiddag. Det fremgår også af Statstidende.

I pressemeddelelse skriver Fonden blandt andet: ”Efter at have aflagt en historisk dårlig årsrapport for 2019 anmeldte TravelCo Nordic A/S (med binavnene blandt andet Bravo Tours A/S og Sun Tours A/S) rekonstruktionsbehandling til skifteretten i Herning den 9. oktober.

Herefter forhandlede de udpegede rekonstruktører (to advokater) med flere interesserede købere. Den 23. oktober (fredag i sidste uge, red) besluttede rekonstruktørerne, at det var umuligt at gennemføre en rekonstruktion, men at et salg af virksomheden måtte ske i konkurs.

Der blev afsagt konkursdekret over selskabet samme dag, og den 26. oktober (i mandags) indgik kuratorerne aftale med en af de parter, der havde afgivet bud på en del af aktiverne, herunder navnet Bravo Tours og kundedatabasen. Køber vil drive rejsevirksomheden videre i selskabet ”Bravo Tours af 1998 A/S.”

Tilbud om penge tilbage eller en ny rejse
Rejsegarantifonden dækker når en kunde har købt en pakkerejse hos en rejseudbyder, der var registreret i fonden, da aftalen om købet af rejsen blev indgået, hvis rejseudbyderen efterfølgende går konkurs.

Rejsegarantifonden oplyser i pressemeddelelsen, at man vil nu i samarbejde med nøglemedarbejdere fra det gamle selskab (Bravo Tours) samt revisor sikre, at kunder, der har købt et produkt, som er omfattet af fondens dækning, får tilbud om at få deres penge tilbage fra Rejsegarantifonden eller at komme ud at rejse med det nye selskab.

”Rejsegarantifonden bliver i forbindelse med konkursen i TravelCo Nordic påført et tab, der formentlig bliver næsten lige så stort, som hvis der ikke havde været noget selskab, der havde videreført aktiviteterne (i det nye Bravo Tours 1998, red),” hedder det i pressemeddelelsen.

Tab på mindst 100 millioner kroner
Direktør i Rejsegarantifonden, Birgitte Fjeldhoff, siger til STANDBY.dk, at fondens tab på TravelCo Nordic bliver mindst 100 millioner kroner.

”Det bliver uden tvivl det største tab i fondens historie. Vi kender ikke de endelige tal endnu, men TravelCo Nordic havde før konkursen optaget lån i Rejsegarantifonden på cirka 86 millioner kroner til at refundere kunder, hvis rejse var blevet aflyst på grund af corona i løbet af foråret og sommeren.

Hertil kommer krav vedrørende aflyste rejser i efteråret, og krav fra kunder som har købt rejser med afrejse efter konkursen. Selskabet havde stillet en garanti overfor fonden på 30 millioner kroner. Fonden havde krævet en forhøjet garanti, men TravelCo Nordic havde ikke efterkommet fondens krav, hedder det.

I pressemeddelelsen skriver Rejsegarantifonden også, at selv om fonden på grund af konkursen i TravelCo står foran ”et historisk stort tab… bliver den tilbageværende rejsebranche ikke pålagt at betale bidrag til genopbygning af fondens formue.”

Relaterede artikler:

Mange ville købe Bravo Tours

Bravo Tours har fået ny ejere

Rejsegarantifonden: Vi kan godt frygte en konkurs

Danmarkshistoriens største rejsebureau-underskud